Graviditetstesten er positiv

Forestil dig hvor mange kvinder eller par der gennem tiden har stået med bankende hjerter i de minutter, det tager  at foretage en graviditetstest. Måske har prøven været negativ flere gange, men denne gang er den positiv.

De fleste graviditetsprøver er så følsomme, at de kan spore graviditetshormonet HCG i kvindens urin, allerede den dag menstruationen skulle være kommet. Det er også muligt, at du allerede har en intuitiv og udefinerbar fornemmelse af, inden graviditetstesten bekræfter det, at denne gang lykkes det.

Kroppen reagere hurtigt

Der begynder at ske forandringer med kroppen, næsten i samme øjeblik barnet er undfanget, såsom ømme bryster, kvalme og træthed. Reaktionerne skyldes hormonforandringer, som altid vil finde sted ved en graviditet. Hele din krop skal omstille sig og vænne sig til den nye tilstand, at skulle bære og ernære et barn. Efter 3-4 måneder falder det hele til ro hos langt de fleste, og og der kommer en mere stabil og forudsigelig periode.

Hvis generne udebliver

Det kan være du hører til den gruppe kvinder, der bare har det strålende hele vejen igennem og umiddelbart glædes over ikke at have graviditetsgener. Omvendt kan du måske blive bekymret over de manglende reaktioner: “Nu er jeg vel gravid?”

Graviditetstesten er sikker

En graviditetstest eller prøve, er meget sikker, hvis du anvender morgenurin og først tager prøven den dag, hvor menstruationen skulle komme. Hvis testen er negativ, selv om menstruationen udebliver, så prøv igen efter et par dage. Hos nogle kvinder sætter det befrugtede æg sig fast lidt senere end hos andre. Alle grader af fysiske reaktioner eller ingen reaktioner er normale, og det er umuligt på forhånd at sige, hvordan du vil reagere.

De fysiske tegn på graviditet

Allerede få dage efter undfangelsen kan de første tegn indfinde sig. Har kvinden i forvejen en fornemmelse af, at hun er gravid, vil kroppens signaler understøtte denne fornemmelse. De fleste almindelige gener i forbindelse med graviditeten kan afhjælpes.

Udeblev menstruationen

Det første umiddelbare tegn på graviditet er, at menstruationen udebliver. Fra det øjeblik ægget har sat sig fast i livmoderen, begynder det at producere hormonerne HCG, østrogen og progesteron. Hormonerne støtter æggets udvikling og forhindrer menstruationen i at komme og hjælper dermed kroppen med at opretholde graviditeten. At menstruationen udebliver en enkelt gang, er dog ikke et helt sikkert tegn på graviditet. Menstruationen kan også udeblive på grund af stress, eller blot fordi man inderligt håber på at være blevet gravid. Eller man kan springe en menstruation over af samme årsag. Hvis det sker, er det en god ide at blive undersøgt hos sin læge i stedet for at gå og vente og være i tvivl.

I sjældne tilfælde vil der, på trods af graviditeten, komme en mindre blødning på det tidspunkt, hvor man skulle have haft menstruation. men kan skabe usikkerhed om det nøjagtige fødselstidspunkt.

Ømme bryster

Spænding eller ømhed i brysterne opleves af de fleste kvinder. Mange har oplevet ømhed i brysterne op til menstruation, men den bliver mere tydelig når man er gravid, og vil ofte fortsætte i mange uger. Ømheden kan følges af en udtalt overfølsomhed i brystvorterne.

Morgenkvalme

Kvalmen kan være konstant eller komme pludseligt. Den kan variere fra let morgenkvalme hele dagen fulgt af opkastninger. Mange kaster op om morgenen, men opkastning kan også forekomme hen over dagen og mere sjældent om natten.

Lugte og smagssansen

Lugte og smagssansen kan ændre sig og blive skarpere. En del reagere stærkt, måske med pludselig kvalme, på røg, på parfume, eller kraftig madlugt. Eller de kan pludselig ikke lide bestemte madvarer.

Træthed

De fleste gravide oplever en udtalt træthed. At gå direkte hjem på sofaen efter arbejde er ikke udsædvanligt. Der er ikke noget at gøre, sov når der er mulighed for det. Det bliver som regel bedre efter de første måneder.

Toiletbesøg

Hyppig trang til at tisse kan også optræde meget tidligt i graviditeten. Livmoderen begynder allerede at fylde nu, og blodårerne i området omkring blæren udvider sig. Det er vigtigt at være opmærksom på, om den hyppige vandladningstrang skyldes en blærebetændelse.

Den psykiske reaktion

Den umiddelbare reaktion på en positiv graviditetstest er lige så forskellig, som kvinder er forskellige. Glæden over måske endelig at være gravid er stor og inderlig, samtidig med at det føles uvirkeligt. Andre bliver nærmest forskrækket og ved ikke, om de skal grine eller græde. Det kan være svært at finde ord for følelserne, der kører rundt. Fælles er følelsen af, at det er et overvældende og stort, nyt land man bevæger sig ind i.

Større sårbarhed

I dagene efter dukker mange nye overvejelser op. Følelserne kan tage store op og nedture. På trods af at graviditeten har været ønsket, kan tvivlen nu, meget overraskende dukke op, og følelsen af sårbarhed er stor. Det ene øjeblik er du lykkelig, det næste står gråden i halsen. Igen er det hormonerne, der arbejder, sammen med den begyndende fornemmelse af de fysiske forandringer og overvejelserne om, det nye liv som mor og forældre.

Mærker sine begrænsninger

Det kan være svært at affinde sig med, at kvalmen og trætheden tager meget energi. Måske er der kun lige overskud til at gå på arbejde. Alt andet kan virke helt uoverskueligt lige nu. Det er dog ikke alle, der har det som her beskrevet. Måske er man bare glad og har ingen store, fysiske reaktioner. Alle grader af reaktion er i orden, og det normale har meget vide grænser, også her.

Mandens reaktion

Mandens reaktion over at skulle være far kan være meget lig kvindens, dog med den forskel at han selvsagt må opleve selve graviditeten på anden hånd. Han kommer ofte i skudlinjen, når hendes humør pludselig svinger op og ned. Og han skal samtidig håndtere sine egne følelser af uvirkelighed kombineret med med glæden og stoltheden over at skulle være far. Det kan være svært. Mere forbudte følelser såsom at føle sig misundelig på kvinden kan også dukke op. Samtidig opleves kvinden måske mere indadvendt end sædvanlig og dermed svær at nå. Det er heller ikke unormalt pludselig at blive lidt betænkelig. “hvad mon det kommer til at betyde for mit liv?” Andre igen glæder sig bare og synes, at ligegyldigt hvordan kvinden ser ud eller reagere, er både hun og tanken om barnet dejligt!

Det fælles

Fælles for kvinden og manden er at se sig selv, partneren og parforholdet i et nyt lys. Tanker om hinanden som forældre i stedet for kun som kærester er ikke længere kun fantasi, men bliver lige med et meget virkelige. Lad tankerne blive til ord. Sig dem højt, lyt til hinandens forestillinger, del jeres glæde, uro eller angst. Lev med hinandens fantasier, vær opmærksom på hinandens behov. Generelt gælder, at alle tanker er O.K. ingen er forkerte. Hvis det er svært umiddelbart at tale med partneren så tal med veninden, vennen eller jordemoderen omkring det.

Dagbog

Måske er det ikke alt, du har lyst til at dele med andre. I så fald kan det være en ide at skrive dagbog. En dagbog er en form for frirum, hvor du kan formulere dine tanker og følelser frit. Senere i graviditeten eller i årene herefter kan det være givende at læse dagbogen igen. En dagbog, eller dele af den, kan også ses som en begyndelse på barnets egen familiesaga og barnet kan følge barnet gennem mange år, måske til det selv engang skal være mor eller far.

Indlægs forfatter: admin