Graviditetstest

Husk at du ved brug af en graviditetstest, kan indenfor et par minutter, finde ud af, om du er gravid og om graviditetstesten virker.

Hvordan virker graviditetstesten?
Man bør aller tidligst måle HCG i urinen den dag man forventer at ens menstruation ankommer. Anvendes graviditetstesten tidligere kan resultatet ende op med at blive alt for usikkert. Og ønsker man at blive gravid og få baby´er så er det ikke det man skal kaste sig ud i.

Humant Chorion Gonadotropin (HCG) er et graviditetshormon, gravide kvinder begynder at danne kort tid efter deres æg er blevet befrugtet med mandens sæd, når det sædbefrugtede æg er vokset fast i livmoderen. Koncentrationen af hormonet fordobles ca. hver 3. dag i de første 1-10 uger af graviditeten.

Mængden af hormonet i blodet og i urinen stiger specielt meget i den første del af graviditeten. Selvom det er individuelt, hvor hurtigt en gravid kvinde danner hormonet, kan mængden af hormonet i urinen bruges ved påvisning af graviditet.

Hvor tidligt kan jeg udføre graviditetstesten?
Man bør tidligst måle HCG i urinen den dag man forventer menstruation. Anvendes graviditetstesten tidligere er resultatet for usikkert. Samtidig skal det nævnes, at ca. halvdelen af alle befrugtede æg vil gå til grunde og udstødes af kroppen i løbet af de første 6 uger. De fleste æg går til grunde inden menstruationen udebliver, og en positiv graviditetstest er således ikke ensbetydende med en graviditet. Jo længere man venter med at udføre graviditetstesten, jo større er sikkerheden. Og du kan altid kontakte din graviditetslæge hvis du er i tvivl om din graviditet og din ægløsning.

Der findes mange forskellige typer graviditetstest i forskellige udformninger og pakninger på markedet og internettet. Nogle har været en del kendt for at vise forkerte oplysninger, dvs flere troede de var gravide hvor de ikke var, dette er selvfølgelig helt og aldeles uacceptabelt. Unge mødre går en svær tid igennem når de blir gravide og så få at vide de ikke er det alligevel kan få de fleste ned med nakken. Dog er langt de fleste graviditetstest gennemtestet og kvalitetsmærket så du ikke behøver at frygte noget. Prisniveauet spænder bredt, men alle graviditetstest er så følsomme, at de kan vise resultatet med en sikkerhed på 99,9 % allerede, når testen udføres dagen efter udebleven menstruation.

Hvornår på dagen, skal jeg tage graviditetstesten?
Alle graviditetstest er altid forsynet og udstyret med en udførlig brugsanvisning. De fleste graviditetstest kan anvendes døgnet rundt 24/7 men da morgenurinen er mest sur og koncentreret, vil graviditetstesten med fordel og helst kunne tages om morgenen. Dette fremgår også på langt de fleste graviditetstests.

Det vil fremgå af graviditetstest-vejledningen, om graviditetstesten også kan anvendes på andre tidspunkter af døgnet. Hvis du feks. lige har drukket meget væske, eller det er mindre end 4 timer siden sidste toiletbesøg, kan urinen være for tynd, og testresultatet kan blive falsk negativt, og det skal man helst undgå, det er aldrig sjovt når man ønsker at blive gravid.

Hvor hurtigt får jeg resultatet?
Udføres graviditetstesten helt korrekt kan resultatet læses på graviditetstesten indenfor 2-4 minutter. Denne tid kan varierer fra graviditetstest til graviditetstest (fra 1-5 minutter). Testen aldrig ligge for længe inden den skal aflæses, da farverne kan ændre sig og resultatet herved kan blive meget usikkert og komme med et falskt udslag. Normalt skal graviditetstesten være aflæst indenfor 5-10 minutter.

Indlægs forfatter: admin