Rygning under graviditeten

6 ud af 20 gravide er rygere. Stortset alle ved og er klar over at rygning er super skadeligt og farligt for deres barn og foster. Kulilte og nikotin fra dine cigaretter kan spores og findes i både moderens og barnets blodbaner.

Stop rygningen, for rygning er meget og yderst skadeligt for dit barn. Når du ryger nedsættes dit blods indhold af ilt kraftigt og hurtigt. Det har stor betydning for den mængde ilt dit barn får og skal have for at udvikle sig til at blive sundt og raskt.

Mødre der er rygere, føder næsten altid for tidligt i graviditetsforløbet. Børnene har også tit en mindre fødselsvægt, i gennemsnit 200 gram mindre end ikke rygerne. Måske tænker du nu, “jamen så bliver det jo lettere at føde”, men du skal vide at din barn har færrere ressourcer og derfor klarer fødslen dårligere end kvinder, der er ikke rygere.

Børnenes kropsdele og organer hos rygende mødre, er mindre end børn af ikke rygende mødre. Når et barn fødes af en mor der er ryger, så får det desværre nikotinabstinenser efter fødslen.
Det er ikke kun i graviditeten du ikke skal ryge, også efter fødslen skal barnet beskyttes mod tobaksrøg, og du bør derfor søge professionel hjælp, hvis du har svært ved at kvitte smøgerne.

Involver også far, få ham til at hjælpe med at stoppe rygningen ved at motivere dig. Børn af rygende forældre, har nemlig en markant størrere chance for at få allergi, mellemørebetændelse, bronkitis, og lungebetændelse. Der er desværre også mistanke om en sammenhæng mellem tobaksrygning og den uhyggelige vuggedød.

Der findes masser af tilbud til dig, omkring hjælp til at ligge smøgerne på hylden for good.

Min farfar levede til han blev 91, og han røg 40 cigaretter hver dag, dermed passer det næppe at det er så skadeligt for kroppen!” Disse udtalelser, hører man ret tit, når man snakker med rygere.

Og det er sikkert også rigtigt nok. Der findes altid solstråle historier, omkring folk der levede usundt, som blev rigtig gamle. Men hvem siger ikke at hvis de havde levet sundt, så var blevet 20 år ældre end det de blev? Det kan ingen nemlig svare på. kigger vi på et bredere perspektiv og ser på rygning rent statistisk, så er og blir det farligt at ryge smøger. Der er slet ikke nogen tvivl omkring dette.

Efter fødslen er babyerne er rygerne oftest syge og dårlige. Babyerne fødes med nedsat lungefunktion, som de vil have resten af deres liv.

Men når det så er fortalt, så er det en hel anden sag at droppe smøgerne. Der findes dog et stort udvalg af rygestopkurser samt hjælpemidler, så muligheden ligger altså lige for. Det hårdeste er næsten altid at finde motivationen.

Netop når du bliver gravid – eller ønsket herom – er for flere en rigtig god motivator til at holde op med at ryge cigaretter. Flere stopper uden besvær, fra den dag graviditetstesten viser sig positiv. Andre kæmper en brav kamp og har konstant en indre dialog kørende for at kunne finde motivationen til at få forbruget ned eller stoppe helt.

Påvirkning af barnet under rygning

Når du ryger smøger, suger du flere hundrede farlige mekanismer ind i kroppen. Et af dem er nikotinen, Dette får dine blodårer til at snøre sig sammen. Udover dette, så danner du også kulilte som sætter sig på de iltbærende blodlegemer (også kaldet de røde blodlegemer) Dette betyder i grove træk, at dit barn ikke modtager ilt og næring nok i den periode man ryger. Barnets puls begynder også at stige og den forbliver forhøjet 20-50 min efter, at man er stoppet med at ryge.

Moderkagen virker i de fleste tilfælde dårligere hos rygerne end hos dem der ikke ryger. Babyer der er født af mødre, der ryger ca 10-20 smøger hver dag, vejer ca 190-260 gram mindre, end hvis du sammenligner med børn af ikke-rygere. Det er stort set det hele på barnet som er mindre, dette gælder også hoved, længden samt de indre organer. Rygerne har markant større risiko for at abortere, ligesom det er langt sværere at blive gravid hvis man ryger smøger.

Efter fødslen er børn af rygere oftere syge. Børnene fødes med en nedsat lungefunktion, som holder sig resten af livet. Derudover har børn af rygere større risiko for at udvikle hoste og astma, ligesom der er undersøgelser, der viser, at disse børn oftere er indlagt på hospitalet end børn af ikke rygende forældre.

Ligeledes har børn af rygere en større risiko for bl.a. vuggedød, kolik, astmatisk bronkitis og mellemørebetændelse.

Når barnet er født, er det vigtigt, at man ikke ryger inden døre, da røgen forsat kan skade barnet.

Amning og rygning

Når du ryger eller udsættes for passiv rygning, mens du ammer, overføres nikotin via modermælken til barnet. Så også efter fødslen har rygning indvirkning på barnet og barnet har større risiko for fx at få luftvejsinfektioner og større risiko for vuggedød.

Nikotin gør, at du danner mindre mælk og generelt gælder det, at kvinder som ryger ammer i kortere tid. Hvis du vælger at fortsætte med at ryge, mens du ammer, så ryg så vidt muligt lige efter, du har ammet, da nikotinniveauet i så fald når at falde, inden du skal amme næste gang.

Uanset det ikke er sundt for barnet at få nikotin, så er fordelene ved at barnet får modermælken større, så sundhedsstyrelsen anbefaler, at du fortsætter med at amme, selv om du ryger.

Svære fakta

Det er jo virkelig svære oplysninger sådan lige at læse. Men det er desværre de kolde facts, som du skal forsøge at forholde dig til. Det er ikke for at prædike (for det virker sjældent), men måske er det netop de her kolde facts, der kan gå hen og hermed give det sidste skub til et rygestop.

Gener ved rygestop

Når man stopper med at ryge smøger, får mange det vi kalder for abstinenssymptomer. Flere oplever rastløshed, svært ved at koncentrere sig, samt en ustyrlig rygetrang. Mange mener, de bliver utrolig irriteret på omgivelserne, og at de føler sig uligevægtige og frusteret.

Nogle tror fejlagtigt, at denne situation og tilstand er mere skadeligt for fosteret end selve smøgerne. Det er den absolut ikke! For barnet er det helt naturligt og ufarligt, at moderens eller faderens humør kører op og ned. De irriterende og frustrerende symptomer plejer at aftage efter 3 ugers tid.

Når man vælger at quitte cigaretterne, tager mange også på i vægt. Er man er nervøs for denne vægtstigning, kan man snakke med sin jordemoder eller læge. De kan oplyse og rådgive omkring kost og motion til netop gravide.

Hvad kan den gravide gøre

Det bedste du kan gøre er at droppe cigaretterne, ligeså så snart du opdager at du er gravid. For de fleste gravide er det en no brainer, både fordi lugte- og smagssansen ændrer sig, men også fordi lysten til en smøg simpelthen forsvinder. Mange udkæmper en lang og sej kamp og vinder den, stærkt motiveret af at vide, at det er det bedste for barnet ikke at ryge. Føler du dig frustreret og fortabt, samt har svært ved at finde motivationen, så snak med din læge eller jordemoderen, som du har fået tilknyttet på dit fødested. Hvis du modtager hjælp under forløbet, har du seks gange så stor chance for at kunne droppe rygningen fuldstændig.

De fleste fødesteder har veluddannet rygestopinstruktører, hvor man kan bede om hjælp. Det kunne feks. være en læge eller jordemoder, der har en speciel viden omkring, hvordan du allerbedst kan motiveres og hjælpes til et totalt rygestop. Ofte gælder tilbuddet både dig og din partner. Så har du en mand der er ryger, så få ham med på kurset. Passiv rygning mens du er gravid har stor betydning for jeres ufødte baby. Udover dette kan det være en kæmpe hjælp at droppe smøgerne i fællesskab. Rygestoppet er langt lettere at overholde, når det er et projekt man har sammen. Det kommer både jer og babyen tilgode, ved at leve at i et røgfrit miljø.

Man kan også prøve at tale med sit arbejde. Her kunne der evt også findes nogle rygestopkurser.

Nikotinpræparater

Når man er ryger, så bliver man afhængig af nikotin, dette gør det utrolig svært og hårdt at holde op. I mange butikker fåes de flere forskellige nikotinpræparater, såsom nikotinplastre og nikotintyggegummi. Disse produkter kan somregel hjælpe dig imod de allerværste abstinenser.

Udgangspunktet er selvfølgelig at du holder helt op med at ryge, og du benytter dig af de præparater, som nu engang hjælper dig bedst med at holde op med rygningen. Dette gør du fordi det er usundt for dig og din baby, og fordi nikotin påvirker babyen videre blodbanerne. Sundhedsstyrelsen siger, at brug af nikotinpræparater er “sundere” end at fortsætte med at ryge cigaretter, da du dermed undgår de mange yderst skadelige stoffer der findes i smøgerne.

Det skal dog netop understreges, at hvis du ønsker at bruge nikotinpræparater – om enten du er gravid eller ammende, så bør du kun gøre dette i ved aftale med din egen læge, da nikotinpræparater er et lægemiddel, og dosering og brug heraf bør og skal være præcist.

Indlægs forfatter: admin