Grønt Fostervand

FØDSEL MED KOMPLIKATIONER

GRØNT FOSTERVAND
Fostervandet er normalt helt klart som postevand, måske med nogle fedtpartikler i fra barnets fosterfedt. Men hos 10-15 % af alle fødende bliver fostervandet grønt af barnets afføring. Barnets første afføring kaldes meconium og kan ikke sammenlignes med den senere afføring efter fødslen. Mens barnet ligger inde i maven, er afføringen steril og består bl.a. af hår- og cellerester samt farvestoffer fra barnets galdevæske. Det er især galdefarvestofferne, der giver den karakteristiske, grønne farve.

Det er forskelligt, hvor grønt fostervandet er. Det afhænger dels af, hvor meget afføring der er kommet, dels af, hvor meget fostervand det blandes op i. Er fostervandet kun lettere lysegrønt, er situationen ikke så alvorlig, som i de mere sjældne tilfælde, hvor det er tykt og mørkegrønt; “ærtesuppeagtigt”, som det også kaldes. Mens barnet ligger inde i maven, vil det drikke af fostervandet, også selv om det er grønt.

Ekstra “fostervand” hældes ind
Hvis fødslen ikke er langt fremskreden, når det opdages, at fostervandet er grønt, vil man supplere det grønne fostervand i livmoderen med sterilt saltvand. Det kaldes amnion-infusion. Amnion betyder fosterhinde. Behandlingen er meget enkel: Jordemoderen lægger et tyndt rør af plastik, et kateter, op gennem skeden. Hun lader det glide op langs barnets hoved, op i livmoderens hulhed. Herefter løber ca. 0,5 liter lunt, sterilt saltvand fra en pose stille og roligt ind i livmoderen. En del af vandet vil løbe ud igen, men det reste-rende fostervand vil nu være fortyndet meget. Ofte viser overvågningen, at barnet får det bedre.

Hvis hjertelyden dykker
Hvis barnets hjerte begynder at slå langsommere, vil jordemoder og læge tage stilling til, om fødslen skal have lov at fortsætte, eller om der skal gribes til sugekop eller kejsersnit. Det afhænger af, hvor langt kvinden er i fødslen, hvor grønt vandet er, og hvordan barnet reagerer. Hvis man fx kan se mørkegrønt fostervand, hvor kvindens livmodermund er 3 cm åben, og barnets hjertefrekvens begynder at dykke kraftigt, kan man vælge at lave et kejsersnit allerede nu, uanset at kvinden måske kun har haft veer i kort tid. Hvis kvinden derimod er ved at presse, og fødslen er nært forestående, vil samme situation med grønt fostervand og dyk i hjertefrekvensen blive tolket anderledes.

Efter fødslen vil jordemoderen eller en børnelæge i hvert tilfælde vurdere, om det er nødvendigt at suge barnet i næse og svælg. Det vigtigste er at undgå, at barnet får det grønne fostervand ned i lungerne. Hvis det i et sjældent tilfælde alligevel sker, kan det få en alvorlig lungebetændelse. Da vil barnet blive indlagt på en afdeling for nyfødte og blive behandlet. Det kan være en alvorlig situation for barnet, men de fleste kommer sig i løbet af et par dage.

Et stresset barn
Grønt fostervand anses som et signal fra barnet om, at det nu oplever fødslen som anstrengende, og at dets iltforsyning har været eller er svækket. Grønt fostervand betyder ikke, at barnet er eller bliver skadet, men det er tegn på, at man nu skal holde ekstra øje med det. Som det første vil man sætte en CTG på morens mave for at holde øje med barnets hjertefrekvens, dvs. dets reaktion på veerne. I de fleste tilfælde får barnet en caputelektrode direkte på sit hoved, så man kan overvåge dets hjertelyd direkte.

Indlægs forfatter: admin