Gravid 1 Trimester

Fra 1. uge til og med 12. uge
En graviditet opdeles i 3 trimestre, som hver varer ca. 3 måneder. Opdelingen er baseret på barnets fysiologiske udvikling og vækst. Første trimester dækker de første 12 uger af graviditeten, hvor fosteret tager form, og alle de vigtige organer dannes.

En helt ny situation
Alle oplever, første gang de skal have barn, at mange uvante følelser og tanker dukker op. Nogle har nemt ved at forholde sig til det nye, andre lægger låg på følelserne, fordi de kan være svære at få plads til i det liv, man lever nu. Alle nuancer forekommer, og ingen reaktioner er mere rigtige end andre. Det er dog vigtigt at lade det komme frem, som presser sig på. At lytte. Ikke kun til forstanden, men også til følelserne.

At blive forældre
Der bliver ikke kun skabt et barn hen over de 9 måneder, der bliver også skabt en mor og far. Både kvinder og mænd tænker på deres nye roller, på barnet og på det kommende fælles liv som familie. De nedenfor beskrevne følelser kan med andre ord opleves af begge. Der kan også være overlap fra det ene trimester til det andet, og de forskellige udviklingstrin kan tage kortere eller længere tid og fylde mere eller mindre hos begge parter.

Det psykiske
Allerede når ønsket om at få et barn dukker op, begynder forældreskabet. I ser på jer selv og hinanden og overvejer, hvordan I vil blive som mor og far. Overvejer, hvordan jeres forhold vil forandre sig, når der kommer et barn. Og at der sker forandringer, det er sikkert. Næsten alle kommende forældre oplever en øget åbenhed og sårbarhed, der ofte medfører, at der dukker nye reaktioner frem i dem selv, men som også giver mulighed for, at I lærer hinanden at kende fra helt nye sider. Mange forskere betegner graviditeten som en kriseperiode, fordi det er en overgang til ny livssituation. Krise kommer af det græske ord for afgørelse eller dom, i moderne tale er en krise et “afgørende vendepunkt”. Graviditeten er en udviklingskrise, og på den måde får ordet en positiv klang. Den er en nødvendig og sund del af forældredannelsen.

Ekstra sårbarhed
Mange kvinder oplever hurtigt graviditeten kropsligt. De ømme bryster, den øgede tissetrang osv. Det uvirkelige bliver mere og mere virkeligt. Samtidig kommer den psykiske reaktion. Først den umiddelbare glæde, suget i maven og en kriblen i hele kroppen. Senere kan tvivlen melde sig Var det nu det jeg ville? Bliver jeg en god mor? Med de tanker er du allerede i gang med at blive mor. Den øgede sårbarhed kan også vise sig som en følelse af pludselig at være mere afhængig af manden. Den kan være rent praktisk, men også handle om en pludselig angst for at blive forladt. For nogle er ændringerne ikke så store. Kvalmen er forbigående, og bukserne kan stadig knappes. Det er helt uvirkeligt at et barn vokser inde i maven på dig.

Mindre kontrol
En del kvinder reagere med afstandtagen. De forholder sig analytisk og vurderende til graviditeten, måske fordi det er sådan, de plejer at håndtere nye ting i livet. Måske overvejer de allerede nu, hvordan fødslen skal være, hvilken smertelindring de vil have, og om det mon er nødvendigt at gå på orlov før et par dage inden fødslen. En sådan reaktion kan især ses, hvis du er vant til at have kontrol over livet og planlægge alt. Den er måske også et forsøg på at beskytte sig mod et ukendt og psykisk sårbart land, hvor mange uvante følelser kan dukke frem. Ofte presser de mange nye følelser sig mere og mere på, for til sidst at vælte de kontrollerede og fornuftige tanker omkuld. Måske bliver du forskrækket, du, som plejer at have styr på det hele. Men lad det ske. De tanker, der kommer, skal komme. Når den hårde hud skrælles af, dukker et blødere og mere sårbart menneske frem. Og livet får flere facetter.

Mandens reaktion
Der kan gå lidt tid, før følelsen af at skulle være far bundfælder sig. De fleste gennemgår hele følelsesregisteret – fra glæde og stolthed til uvirkelighed og usikkerhed over for den nye rolle. Der kan dukke ambivalente, dvs. indbyrdes modstridende, følelser op. På den ene side er situationen fantastisk, og på den anden side er det svært at acceptere, at alting bliver forandret. Ikke kun det sociale liv, men også samlivet med kæresten/konen.

Det kan være svært at stå på sidelinjen og forholde sig til kvindens følsesmæssige op- og nedture. Måske føler du et krav om en begejstring, som er svært at leve op til. Måske oplever du, at kvinden bliver indadvendt og fjern. Helt reelt er hun ofte mere træt, hun arbejder og sover de første måneder væk. Mere forbudte følelser som jalousi og misundelse kan også forekomme. Måske føler du allerede nu, at alt drejer sig om barnet. Kæresten – elskerinden – er lynhurtigt forvandlet til en mor. Måske synes du ikke at det er udelukkende negativt, men du kan godt rammes af en følelse af, at det er lidt tidligt.

Du er ikke den første, der har tænkt sådan. Lyt til andre mænds erfaringer. Læs eller tal om det. Som udgangspunkt er det jer som par, der har valgt dette barn. I det nye, der sker, har i mulighed for at lære hinanden endnu bedre at kende end før.

Reaktion hos større søskende
“Du skal være storebror!” I sidder spændt og venter på 3-årige peters reaktion. “Nå!” Han sidder lidt og siger så: “Må jeg gå ud og lege nu?” I bliver overraskede – men det er helt normalt for et barn at reagere sådan. Et barn i den alder er for lille til at forstå, hvad det betyder at skulle være storebror. Eller måske har han bare brug for en pause, mens han lader budskabet trænge ind. Måske nævner han det først igen flere dage senere. Det kan også være, han springer op og danser en jublende krigsdans på bordet. Alle reaktioner er mulige og rigtige.

At vente med at fortælle nyheden
Det kan godt være, at I vil vente et par måneder med at fortælle den glade nyhed. For 9 måneder er lang tid at vente, hvis man ikke er ret gammel. Omvendt kan det være en fordel at sige det med det samme, hvis I også røber familieforøgelsen til venner og familie i øvrigt. I så fald vil snakken gå, og det større barn kan ikke undgå at høre det. Så er det bedst, I selv fortæller barnet om det.

Sådan kan søskende forbedres
Søskendejalouis behøver ikke at blive noget stort problem, hvis I er lydhøre overfor jeres store barn og inddrager ham eller hende på en fornuftig måde i graviditeten.

1. Undgå at give barnet urealistiske forventninger. Lad ikke det større barn tro, at den lille ny straks kommer ud og kan lege. Hvis I kender nogen med et spædbarn, så lad barnet se den lille. Også gerne når babyen sover, græder eller ammes osv.

2. Lad det større barn komme med til jordermoder, når maven er blevet synlig. Både for at afdramatisere besøget og for at give barnet en følelse af at deltage. Mange børn synes, det er sjovt at høre hjertelyd. Ikke alle forstår, hvad det er, men lyden kan der tales længe om. Måske kan barnet få lov til at høre sin egen hjertelyd med en doptone.

3. Lån og læs bøger. Der findes adskillige børnebøger om fødsler og det at blive storebror eller storesøster.

4. Hvis det større barn udviser vrede, når I taler om babyen, så gør jer umage med at rumme denne reaktion. Vær som et spejl (“jeg kan se du er vred nu”) på en accepterende måde. Hvis I skælder ud, bliver det bare værre. Det er mest sandsynligt, at vreden handler om usikkerhed, barnet har svært ved at formulere, fx “Er der stadig plads til mig?” Vil i holde op med at elske mig, når den lille kommer?” Gør barnet forståeligt, at I altid vil elske ham eller hende.

Fortæl, at der kommer et nyt barn, ja, men at der følger en uendelig pose kærlighed med hvert enkelt barn. At der ikke bliver taget af det barns pose til den lille ny, og at han eller hun er noget særligt og altid vil blive elsket for at være lige den person, han eller hun er. Brug jeres egne ord, og prøv at tilpasse forklaringerne efter barnets alder.

5. Tal om det nye barn, når det falder naturligt. Lad være med at presse tilkendegivelser ud af den fremtidige storebror eller storesøster, positive som negative. Lad barnet selv komme med dem. Det kan være svært, hvis man får et “Nej!”, når bedstemor glædestrålende spørger, om det ikke bliver spændende at skulle have en ny lillebror eller søster. Igen, prøv at finde ud af, stille og roligt, hvad det nej refererer til. Hvad forestiller barnet sig om det at blive storebror eller søster? Hvad tror barnet, at der vil ske?

Sex
Måske får I begge mere lyst under graviditeten, måske får I mindre lyst – intet er udelukket. Kvinden kan føle sig sensuel og fri som aldrig før, fx er der ingen bekymring om prævention. Hvis det er tilfældet, så nyd det! Oftest bliver samlivet mere søgende og intenst. Forandringerne, der sker med kvindens krop, og de overvejelser, I gør jer, er nye for jer begge. Kvinden kan føle ubehag ved bestemte stillinger, hvilket stiller krav til fantasien – og den humoristiske sans. Der skal eksperimenteres, snakkes og grines! Det forandrede sexliv kan give problemer, som kræver meget indlevelse, tålmodighed og forståelse af jer begge. Tal med og lyt til hinanden. Lev jer ind i hinandens følelser. Jo længere tid i tier, jo mere tabubelagt bliver emnet.

Kvinden
I første del af graviditeten har mange kvinder mindre lyst til sex. Det er en naturlig følge af kvalme, opkastninger træthed osv. Mange skal også vænne sig til kroppens forandringer. De tænker måske over, om manden stadig finder dem tiltrækkende. Psykisk kan usikkerheden over for det nye betyde, at kvinden har mere brug for ømhed og omsorg, for at blive holdt om og bekræftet i, at hun er elsket. Måske er hun bange for at abortere, især hvis hun har haft en abort før. Et samleje kan ikke føre til abort under normal graviditet. Men det er forståeligt, at angsten sidder der, til kvinden har passeret den uge, hvor aborten sidst skete.

Manden
Manden står som tilskuer og ser kvindens krop forandre sig. Brysterne vokser, livmoderen får langsomt fylde, ofte kommer der “depoter” på baller og lår. At der er et barn i maven, er klart det mest uvirkelige. Psykisk har nogle mænd svært ved at få tanker om sex og en gravid kvinde til at mødes. Måske har du slet ikke lyst, når ordene “mor og far” dukker op i stedet for “mand og kvinde”. Måske er det en blufærdig tilbageholdenhed, et ønske om at “passe på”, der i stedet dukker op. En naturlig beskyttertrang. Overvej med dig selv, hvad det er, der holder dig tilbage. Husk at barnet er beskyttet af både livmoder og fostervand, og at du aldrig kommer i direkte kontakt med barnet. Du kan ikke skade barnet under samleje.

Prøv at vænne dig til hendes krop, og nyd de forandringer, du også har en anpart i. Det er også muligt, at du får mere lyst til sex. At du synes, hun er ekstra tiltrækkende som gravid. Flot og fræk! Fortæl hende det, men giv hende tid til at følge med. Lysten til sex kan variere meget. Måske føler du dig pludselig for påtrængende og bliver forvirret og frustreret. Prøv at holde fast i seksualiteten på den ene eller den anden måde. Hvis ikke ved et samleje da ved kælen, kærtegn, evt. onani – måske sammen? Fortæl hende, at det er hende, der giver dig lyst. Måske har du også brug for mere omsorg og for at “holde om”. Hvis den ene af jer har det svært med seksualiteten eller føler sig afvist, så sig det. Ingen er tankelæser.

Det fysiske
Mange kvinder står foran spejlet og leder efter fysiske tegn, så snart graviditeten er konstateret. Er brysterne ikke vokset lidt? Har du ikke også taget lidt på? Selv om bukserne endnu ikke strammer, knappes de op, måske også på grund af kvalmen. Det kan være underligt at gå og være gravid, når ingen kan se det. Men der er ikke meget at se endnu. Og i hvert fald ingen mave.

Usynlig omvæltning
Allerede nu begynder du at skulle tisse oftere, du er mere træt, har det måske dårligt med kvalme – og alt sammen på grund af noget, man ikke kan se. Det er ikke sikkert, du har lyst til at fortælle det på din arbejdsplads så tidligt, men du kan føle dig fristet. På den ene side kan du have brug for mere tid til selv at vænne dig til den nye situation, før du taler med andre om det. På den anden side har du måske lyst til at dele nyheden med dine kolleger og dermed opnå forståelse for, at du indimellem har det dårligt. Vælg selv det tidspunkt, der er rigtigt for dig.

Først omkring slutningen af første trimester kan toppen af livmoderen mærkes over kanten af kønsbenet. Det kan være svært at vide, hvad du skal mærke efter, men når du kommer til jordemoder første gang, så få hende til at forklare, hvordan du skal bruge fingrene, og prøv så igen.

Første besøg hos jordemoderen
Det første jordemoderbesøg finder sted omkring 14. uge. Hvis I har spørgsmål, kan I med fordel skrive dem ned på forhånd. Langt de fleste steder er det den samme jordemoder, som følger kvinden gennem hele graviditeten. I kommer til at kende hinanden godt, og der opbygges et tillidsforhold. Hvis du ikke føler tillid til din jordemoder eller ikke føler dig “mødt”, kan du altid bede om at komme til en anden jordemoder.

Kontakten med det ufødte barn
Helt tidligt i graviditeten er det svært at føle nogen kontakt. Der er endnu ingen synlige tegn, og det fysiske ubehag overdøver måske alle andre fornemmelser. Det modsatte, hvor der slet ingen ubehag er, kan være lige så svært: “Er jeg nu også gravid?” Alligevel lægges hånden, måske ubevidst, nederst på maven: “Tænk, at der er et barn derinde!”

Gode ideer, der kan virke mod kvalme
1. Spis små, hyppige måltider.
2. Spis evt. en kiks eller knækbrød, før du står op om morgenen.
3. Gå en tur – ud og få frisk luft!
4. Vent med at børste tænder, til kvalmen måske aftager lidt senere på dagen.
5. Spis og drik netop det, du har lyst til her og nu.
6. Forsøg med akupunktur eller zoneterapi.
7 Tag på weekend et eller andet sted. Miljøforandringer kan bryde en ond cirkel.

Jo længere du kommer i din graviditet, jo større kontakt vil du føle, at du har med dit barn. Fordi barnet fylder mere, det sparker og bevæger sig, og fordi det bliver en stadig mere selvfølgelig del af dit liv. Mange gravide vil sige, at de direkte “taler” med deres barn. Med “tale” menes oftest at have følelsen af en speciel kontakt. Følelsen af, at barnet reagere, når man taler. Det giver en helt speciel følelse af samhørighed og kontakt og er med til at skabe et bånd mellem dig og barnet.

Den første kontakt
Måske har det været svært at forholde sig til graviditeten. Måske var den ikke planlagt, men kom som en overraskelse, som det har taget tid at vænne sig til. Du har måske overvejet en abort, men valgte alligevel at fortsætte graviditeten. Alt i alt kan det tage tid at vænne sig til den nye tilstand og tanken om sig selv som mor. Men i det øjeblik en “samtale” med barnet begynder, skabes kontakten. Graviditeten – og dermed barnet – accepteres.

Graviditetens varighed
Der findes forskellige metoder til beregning af en graviditets varighed, men perioden, de når frem til, er den samme:

1. 9 måneder – den mest almindelige beregningsmåde. Her tænkes på 9 kalendermåneder.
2. 10 måneder. Her tænkes på 10 månemåneder a 28 dage svarende til en normal menstruationscyklus.
3. 280 dage.
4. 40 uger.
5. 3 trimestre. Første trimester er på 12 uger. Andet trimester varer de følgende 16 uger og til og med 28. uge. Tredje trimester er resten af graviditeten, ca. 12 uger.

Uger eller måneder
I folkemunde taler man oftest om , hvilken måned kvinden er i, og her menes kalendermåned. Jordemødre og læger taler sjældent om måneder. De har brug for en mere præcis angivelse og taler derfor om, hvilken uge kvinden er i. Når du spørger: “Hvilken måned er jeg i?”, må de ofte ty til en kalender eller en karrusel.

Barnets længde og vægt
Målene i skemaet er en simpel, men nem metode til beregning af, hvor langt barnet er fra hoved til hæl. Længdemålene de første 2 måneder er kun cirkamål, da barnets ben ikke kan strækkes ud endnu. Tilsvarende kan man i skemaet se, hvad barnet vejer undervejs i graviditeten. En måned svarer til 28 dage, dvs. perioden for en normal menstruationscyklus. Vær opmærksom på, at jo ældre barnet bliver, jo større variation er der i vægt og længde. Et normalt barn født på terminsdagen kan lige så vel være 48 som 56 centimeter langt, og vægten kan variere fra omkring 2800 gram til 4200 gram.

Hvilken uge?
Det kan være svært at gennemskue, hvilken uge du er i, da der er forskellige måder at udtrykke det på. Fx er 12. uge det samme som perioden 11+0 – 11+6. Dette skal forståes sådan, at du er mellem 11 fulde uger og 0 dage og 11 fulde uger og 6 dage. Hvis jordemoderen fx mere præcis siger, at du er 22+3, betyder det, at du er 22 fulde uger og 3 dage henne i din graviditet. Hvilket er det samme som at være i gang med den 23 uge.