Gravid uge 1

Kvinden
De første 2 uger af graviditeten, er du slet ikke gravid. Alligevel tælles ugerne med, når din fødselstermin beregnes. Forudsat at du bliver gravid i denne cyklus, er du allerede nu startet på den periode , der kaldes første trimester. Den varer fra første uge til og med uge 12. Mange undrer sig over, at de første 2 uger tælles med i graviditeten, da ægløsningen jo først sker ca. 14 dage efter sidste menstruations første dag. Enkelte kvinder kan mærke, hvornår de har ægløsning, men det er de færreste. Den sidste menstruation er det derimod noget nemmere at have tjek på. Datoen for sidste menstruations første dag er vigtig af hensyn til terminsberegningen og er den markør, man foretager den første beregning ud fra

Sådan beregnes graviditetens alder
Gestationsalderen er graviditetens varighed i fulde uger, udregnet fra sidste menstruations første dag. I alt er der 40 uger til terminen. Denne udregning er mest almindelig og den, som jordemoderen bruger. Det er også den, der bruges her på siden.

Konceptionsalderen er antallet af fulde uger siden befrugtningen. Beregningen begynder derfor 2 uger efter sidste menstruations første dag. I alt er der 38 uger til terminen.

Temperatur og frugtbarhed
Mange kvinder har gennem tiden målt deres morgentemperatur for at finde ud af, hvornår ægløsningen finder sted. Det skyldes, at hormonet progesteron, som bliver dannet i det gule legeme, får temperaturen til at stige med ca. 0,5 grad. Stigningen varer ca. 14 dage, indtil næste menstruation kommer.

Kvinden indvendigt
Livmoderen er allerede i gang med at genopbygge en ny slimhinde efter afstødelsen under sidste menstruation. Når menstruationen er ovre, er den resterende slimhinde i livmoderen ca. 1 millimeter tyk. Den vokser nu til en tykkelse af 3 millimeter. Der sker en stor celledeling, og blodforsyningen øges stille og roligt. Slimhinden bliver mere svampet og næringsrig og gør sig klar til at modtage et befrugtet æg. De to æggestokke er hver på størrelse med en stor mandel og vil typisk måle 1 x 2 x 3 centimeter. De er bl.a. fæstnet til livmoderen med to sener, der sidder fast på hver side af livmoderen. Adskillige anlæg til æg begynder at vokse og gør sig klar til at blive udstødt af æggestokken, men som regel er der kun ét æg, kaldet det ledende æg, der når den endelige modning. Ved tveægget tvillinger er det dog 2 æg, der er blevet modnet og udstødt samtidig.

Udvælgelsen af det ledende æg sker i slutningen af den første uge. Herefter er det kun det ene æg, der fortsætter modningen og bliver gjort klar. Lige før ægget udstødes, kan der ses en boble på æggestokkens overflade, hvor ægget ligger klar.