Gravid uge 10

Kvinden
Det er forskelligt, hvor meget kvinder tager på i løbet af graviditeten. Måske har du taget 2-3 kilo eller lidt mere på nu, måske har du slet ikke taget på. Uanset hvad oplever de fleste, at bukserne begynder at stramme i taljen, og det er ubehageligt at knappe dem. Livmoderen begynder langsomt at kræve sin plads. De generende bukser kan også skyldes, at du er oppustet og døjer med forstoppelse.

Måske er det første gang i dit liv, du har bøvl med fordøjelsen, og du undrer dig over, hvor lang tid du kan bruge på at tænke over et toiletbesøg. Forstoppelsen kommer måske af dine ændrede spisevaner, men den skyldes også, at musklerne i mavesækken og tarmene arbejder langsommere og trægere. Efterhånden som din lyst til specielle madvarer aftager, og appetitten kommer igen, løser problemerne ofte sig selv.

Måske har du mere udflåd fra skeden end ellers. Det skyldes en øget slimproduktion fra livmoderhalsen samt skedens slimhinder og fortsætter ofte under hele graviditeten. Fra denne uge anbefaler sundhedsstyrelsen at kvinder supplere sin daglige kost med 40-50 milligram jern.

Barnet
Nu begynder det at gå stærkt. Embryonet ligner meget et rigtigt barn, bl.a. ses ansigtets konturer tydeligere, selv om øjnene fortsat sidder langt fra hinanden på hver sin side af hovedet. Selve øjet er nu beskyttet af øjenlågene, som er vokset sammen på midten. Først omkring 26. uge deles de, og selve øjet kan ses bagved. Fingre og tæer er ikke længere bare antydninger, men kan nu skilles. Arme og ben begynder at glide fra hinanden ud mod deres endelige placering. De er længere, har fået led og kan bøje ved knæ og albue. Man begynder at kunne ane endetarms- og urinåbningen.

Ved ultralydsundersøgelse i denne uge vil man kunne se, at barnet begynder at bevæge sig i små ryk.

Gode råd ved forstoppelse
1. Drik rigeligt – og ikke kun kaffe og søde drikke. Kaffe i store mængder er usundt for dig og barnet, og søde drikke indeholder mange tomme kalorier. Drik vand.

2. Spis groft og varieret. Gerne grøntsager, groft brød og fx et par svesker.

3. Giv dig god tid, når du går på toilettet. Tag bare avisen eller Ipaden med.