Gravid uge 11

Kvinden
Efterhånden begynder kvalmen og trætheden at fortage sig, og både det fysiske og det psykiske overskud vokser. I starten fyldte tanken om at være gravid det hele og var omdrejningspunktet i alle samtaler. Nu er graviditeten en selvfølgelig del af dit liv. Energien og lysten til at gå på arbejde kommer tilbage, og du får mere hold i hverdagen. Hvis du har fået tilbudt en moderkageprøve, tages den omkring denne uge. Der kan gå mange overvejelser forud for beslutningen om at få barnet undersøgt nærmere. Hvilken risiko er der ved prøven? Hvad nu hvis der er noget i vejen?

Det kræver både moden overvejelse at vælge at foretaget en moderkageprøve og at vælge den fra.

Barnet
Barnets hoved er forholdsvis stort i forhold til kroppen og vil være det gennem hele graviditeten. I 11.-12 uge er det næsten lige så stort som kroppen. Forholdet ændrer sig gradvist, så hovedets størrelse ved fødslen svarer til en fjerdedel af hele barnet. Halsen bliver langsomt tydeligere, og barnets hage løftes og træder frem. Allerede fra 6. uge begyndte dannelsen af fordøjelsessystemet. Og i denne uge dannes endetarmsåbningen. Øjnene, der tidligere sad på hver sin side af hovedet, kommer tættere på hinanden. Ansigtet får flere konturer og ligner mere og mere det færdige barn.

Foster eller barn?
Hvor de første 10 uger af graviditeten kaldes “den embryonale periode” kaldes perioden fra 11. uge og graviditeten ud for “den føtale periode”. Disse betegnelser kommer af ordene embryo samt foetus, som begge betyder “foster”. De fleste kvinder vil dog allerede nu bruge ordet barn, og mange har brugt dette ord, fra den dag de opdagede, at de var gravide.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge vil barnet måle 4,3 centimeter fra hoved til hale.