Gravid uge 12

Kvinden
I 11 og 12 uge af graviditeten begynder toppen af livmoderen at kunne fornemmes over kanten af kønsbenet. Læg dig på ryggen med en god pude under hovedet, så du undgår at spænde i mavemusklerne. Tryk let med fingerspidserne lige over kønsbenet. Lad fingrene glide frem og tilbage, hvis du trykker for hårdt, er det svært at mærke noget. Fornem, om du kan mærke en let modstand, en blød top som fingrene glider hen over. Det er toppen af livmoderen.

Du kan også når du kommer til din jordemoder første gang, få hende til at vise, hvad du skal føle efter. Det samme gælder, hvis du som mand er med hos jordemoderen. Få jordemoderen til at føre din hånd hen over toppen af livmoderen.

Vægtstigning
Du vil i slutningen f 1. trimester have taget 0-3 kilo på. Hvis du har kastet meget op, har du måske slet ikke taget på – eller du har måske tabt dig et eller 2 kilo. Måske har du oplevet det modsatte, at du kun kunne holde kvalmen nede ved at spise og har derved taget mere end 3 kilo på. Det betyder sjældent noget. Ofte udlignes vægten hen ad vejen, når kvalmen går over. Dette sker ofte efter 12. uge.

Barnet
Så at sige, er alle organer er dannet, så tiden fra nu af går til vækst og modning af hele barnet og alle dets funktioner. Det er muligt at se, hvilket køn barnet har. Ved en ultralydsscanning vil man tidligst kunne se barnets køn omkring 14-16 uge i graviditeten, og vel og mærke kun, hvis barnet ligger i en gunstig stilling. Man vil aldrig være 100% sikker. Der bliver ikke foretaget en ultralydsscanning kun med det formål at se barnets køn.

Moderkagen
Det hele startede med at det befrugtede æg gravede sig ned i livmoderens slimhinde. Nu har ægget udviklet og bredt sig så meget, at hele livmoderhulheden er fyldt ud af barn, moderkage og fostervand. De to fosterhinder ligger tæt op ad hinanden. Ved fødslen kan hinderne skilles. Den hinde, som vender ind mod barnet, hedder amnionhinden, og den, som vender mod livmodervæggen, hedder chorionhinden.

Inde i navlesnoren ligger nu tre blodårer, hvoraf den ene, venen, fører det iltede og næringsfyldte blod fra moderkagen til barnet. De to andre årer, arterierne, fører det afiltede blod med affaldsstofferne fra barnet tilbage til moderkagen. Barnet begynder allerede at lave vejrtrækningsbevægelser, om end de endnu er meget ureglemæssige. Barnet kan også strække sig og sparke. Kvinden kan dog ikke mærke det endnu. Barnet ligger frit i fostervandet. I alt er der omkring 25-30 milliliter fostervand. Det lyder ikke af meget, men det er nok til at beskytte barnet. Sammen med livmoder, mavemuskler osv. danner fostervandet en stødpude. hvis der puffes til maven, vil barnet blot duve frem og tilbage.

Barnets hoved måles
Efterhånden som barnet vokser, bliver det sværere at måle fra hoved til hale. I stedet måles hovedets diameter. Målet kaldes BDP, biparietaldiameter. Når barnets alder og vægt skal udregnes, måles også lårbensknoglens længde og barnets maveomfang. Dette kan gøres præcist ved ultralydsscanning. Men jo længere hen i graviditeten kvinden kommer, jo mere individuelt udvikler barnet sig. Grænserne for det normale udvider sig tilsvarende.

Barnets størrelse i 12 uge
I slutningen af denne uge vil barnet måle 5,4 centimeter fra hoved til hale. Udstrakt vil barnet være ca. 9 centimeter langt. Vægten er omkring 40 gram. Diameteren på barnets hoved er ca. 1,8 centimeter.