Gravid uge 3

Kvinden
Selve befrugtningen sker i den yderste del af æggestokken. Sædcellerne vandrer gennem livmoderen og æggelederen til ægget og begynder at kredse om det. På trods af, at der under mandens udløsning sædvanligvis sendes flere hundrede millioner sædceller af sted, er det kun få hundrede, der når frem til selve ægget, og kun én, der bliver vinder.

Når sædcellerne er fremme ved ægget, går der adskillige timer, før det lykkes for én af dem at trænge ind. Omkring ægget ligger en ring af celler og beskytter det. Mange sædceller vil sætte sig fast på ægget og begynde at nedbryde forsvarsmuren. Når endelig én sædcelle er trængt igennem den første ring, er der yderligere en membran, en hinde, der skal gennemtrænges, før selve befrugtningen finder sted.

Så snart den vindende sædcelle er brudt igennem den yderste cellering, bliver ringen uigennemtrængelig, så ingen andre sædceller kan komme igennem. Den vindende sædcelle går i gang med at bearbejde den inderste membran. Når sædcellen er trængt ind til ægget, efterlader den sin kappe, som har beskyttet den under transporten, udenfor. Æggets ring lukkes nu definitivt. Sædcellen skilles senere fra sin hale, som går til grunde. Inde i æggets kerne findes nu den mængde arveanlæg, der skal til for at danne et barn.

Æggets vandring
Det befrugtede æg skubbes videre mod livmoderen af sammentrækninger i æggelederen. Samtidig begynder det at dele sig. Ægget vokser ikke i størrelse, men cellerne deler sig og bliver mindre for hver deling. Efter 3 dage består ægget af 16 celler og ligner et morbær eller brombær. Vandringen frem til livmoderen varer 3-4 dage, og først i slutningen af uge 3 begynder det befrugtede æg at grave sig ned i den tykke slimhinde. Dette kaldes også nidation

sædcelle-borer-sig-ind-i-ægget
Den første sædcelle, der når frem til ægget, vinder kapløbet og begynder straks at bore sig ind gennem æggets yderste cellering

Livmoderhalsens slim
Mængden af slim, som dannes i livmoderhalsen, aftager nu, og slimen bliver mere sej. Sædceller får sværere ved at trænge igennem, og først ved næste ægløsning – forudsat kvinden ikke er gravid – bliver slimen igen nem at trænge igennem. Hvis kvinden bliver gravid, vil der efterhånden dannes en stor mængde slim i livmoderhalsen, som også kaldes slimproppen.

Barnet
Denne uge kaldes graviditetens 3. uge, men er reelt den første uge i barnets udvikling. I store træk sker udviklingen på samme måde og på samme tid for alle befrugtede æg. Men jo længere hen i graviditeten, kvinden kommer, jo større er variationen, når det gælder barnets vægt og længde. Det normale har vide grænser; naturen favner vidt.