Gravid uge 4

Kvinden
En del kvinder vil opleve en lille blødning i slutningen af 4. uge. Den kommer fra det sted, hvor det befrugtede æg har sat sig fast og begynder at grave sig ned i slimhinden. Som regel er blødningen meget svagere end en menstruation. Ikke desto mindre kan den forveksles med den ventede menstruation, og kvinden tænker ikke over, at hun måske kan være gravid.

Derfor bør man ikke notere sig menstruationens start, men også dens styrke og varighed for at undgå forvirring omkring terminen. Allerede før menstruationen skal komme, har en del kvinder en fornemmelse af, at de er gravide. Det kan skyldes usædvanligt ømme bryster eller blot en fornemmelse af, at noget er anderledes. Andre kvinder fornemmer intet og får først mistanke, når menstruationen ikke dukker op. Det lille anlæg til moderkagen begynder at sende tråde ind i livmoderens slimhinde. Den danner et netværk, som er begyndelsen til den vigtige udveksling af nærings- og affaldsstoffer mellem mor og barn.

Barnet
Det befrugtede æg er nu begyndt at trænge ned i livmoderens slimhinde. To dage efter begynder hullet over det at lukkes, og ægget ligger nu helt beskyttet. I løbet af få dage er det dækket helt til, og graviditeten kan kun ses som en lille forhøjning i slimhinden.

Allerede mens ægget arbejder sig ned i slimhinden, begynder cellerne at specialisere sig til to formål. Den ene del skal danne barnet, og den anden skal danne moderkagen. Der dannes også et lille hulrum, hvor fostervandet senere skal være. Der er ikke noget barn at se endnu. Det, der senere bliver til barnet, ligger som to skiver af celler tæt op ad hinanden. Den mængde celler, der danner barnet, kaldes den embryonale del eller blot embryon. De første 3-10 uger af graviditeten kaldes også den embryonale periode. Det cellelag, der senere danner moderkagen, kaldes trofoblast-laget. Tilsammen kaldes det hele for en blastocyst.

Graviditetstest
En graviditetstest kan være positiv allerede samme dag, som menstruationen udebliver. Når kvinden siges at være fulde 4 uger henne i graviditeten, er moderkagen reelt kun 1 uge gammel. I moderkagen dannes hormonet HCG. Og da de fleste graviditetstester er meget følsomme, kan dette hormon spores i kvindens urin allerede nu. Hvis den første test er negativ, og menstruationen udebliver, kan du gentage testen efter yderligere et par dage. I nogle tilfælde er den først positiv her.