Gravid uge 5

Kvinden
Hvis ikke menstruationen kommer i denne uge, vil de fleste kvinder overveje, om de er gravide. Som nævnt under uge 4 vil en graviditetstest kunne spore graviditetshormonet HCG allerede fra den første dag, menstruationen udebliver. Mængden af hormon stiger hurtigt, og hvis ikke testen har været positiv før, må den forventes at være positiv nu, hvis der da er tale om graviditet.

Flere andre forhold kan dog udskyde menstruationen. Blot ønsket om at være gravid kan forskubbe den eller ligefrem gøre, at den springes over en enkelt gang. Kvinden kan også have en cyklus, der er længere end 28 dage, hvilket der altid skal korigeres for, når forventningen om at blive gravid er stor. Hvis man har en lang eller uregelmæssig cyklus, må graviditetstesten vente, til man regner med at få menstruation – ikke allerede efter 28 dage.

Andre kvinder kan have uregelmæssige menstruationer, dvs. uden fast interval, hvilket kan gøre det svært at vide, om man er gravid. Her er der ikke andet at gøre end at vente og udføre en graviditetstest, hvis menstruationen udebliver, og der er mistanke om graviditet.

Barnet
I denne uge dannes 3 vigtige lag oven på hinanden. De kaldes for ektoderm, mesoderm og endoderm, samlet kaldes de, de tre kimlag.

Ektodermen
bliver bl.a. til overhuden, tænder, negle og hår, talg- og brystkirtler samt til centralnervesystemet.

Mesodermen
danner bl.a. underhuden, urinveje, kønsorganer, blod og blodårer og kroppens hulrum, fx bughulen, men også muskulatur og skelet.

Endodermen
kommer bl.a. til at beklæde de indre organer, herunder luftveje og tarme, urinveje, lunger og lever.

Ryghvirvlerne begynder at blive dannet i denne uge og fortsætter de næste par uger. De første anlæg til rygsøjlen kaldes somitter og ligner små vævsansamlinger, der parvis ligger på en lang række. De første somitter dannes mod barnets bagdel, og efterhånden som de udvikles opad, kommer der en hel perlerække. Udviklingen af lever og bugspytkirtel begynder også i løbet af denne uge. Efterhånden er der dannet en kropsstilk, der strækker sig fra det begyndende anlæg til moderkage og til embryonet (det kommende barn). Denne stilk bliver senere til navlesnoren, eller navlestrengen om man vil.

Barnets størrelse
Selve posen med graviditeten i kaldes gestationssækken og måler i slutningen af denne uge ca. 1 centimeter i diameter. Barnet er hermed ikke større end en hasselnød.

barnets størrelse i uge 5 af graviditeten. Det er på størrelse med en kidney bønne.
barnets størrelse i uge 5 af graviditeten. Det er på størrelse med en kidney bønne.