Gravid uge 6

Kvinden
Den første undersøgelse hos lægen finder måske sted i denne uge. Lægen skriver nu en vandrejournal, som kvinden får en kopi af. Det er en speciel følelse at gå hjem med den i tasken – måske har du set den hos dine veninder. Men denne her er din og føles som et rigtigt bevis på, at “den er god nok!”. Lægen vil føle på dig både indvendigt og udvendigt og mærke, hvor stor livmoderen er. Udvendigt fra kan den ikke føles endnu. Den ligger stadig gemt nede i bækkenskålen, men ved at føle indvendigt med 2 fingre og udvendigt med den anden hånd, kan lægen føle på livmoderen.

Lægen føler, om den virker forstørret. Desuden vil området mellem livmoderens krop og livmoderhalsen være specielt blødt at føle på. Dette kaldes Hegars tegn og betragtes som et tydeligt graviditetstegn. Selve livmoderhalsen vil blive mere blålig på grund af den øgede tilførsel af blod.

Barnet
I løbet af 6.-7. uge begynder embryonet at gennemgå en helt speciel og vigtig foldning, som fortsætter frem til 9.uge. Foldningen sker både på langs og på tværs, så embryonet til sidst er krummet helt rundt, og det lille hulrum, der bliver til fostervandshulen, ligger omkring hele barnet. Ved foldningen bliver kropsstilken mere tydelig og kommer til at gå ud fra barnets mave. Barnet er nu kun forbundet til moderkagen via kropsstilken.

Den omdannes til navlesnoren, og nu får barnet sin næring gennem den. Ved foldningen fremkommer en lille blommesæk, som kun giver næring i en kort periode. Den mister hurtigt sin funktion og forsvinder til sidst helt. I slutningen af denne uge, vil barnets størrelse måle 3 millimeter fra hoved til hale.

Et primitivt hjerte begynder nu at blive dannet. Omkring de 6 uger eller i starten af 7.uge kan man se hjertet slå ved ultralydsscanning. Spise- og luftrøret samt mavesækken tager ligesom de første antydninger af øjne deres begyndelse i denne uge. Endelig begynder lungerne at opstå. Man siger, at der dannes en lungeknop. Forude ligger mange uger, før lungerne er fuldt udviklede. Først omkring 32.-34. uge er de helt modnede, og barnet vil da i næsten alle tilfælde selv kunne trække vejret uden hjælp.

Barnet måles
Hoved til hale-mål: Fra ca. uge 6-14 angiver man barnets mål fra hoved til bagdel, som om det sad op. Benene er for små og krumme til at blive målt med endnu. Dette mål kaldes også crown-rump length og forkortes CRL.