Gravid uge 7

Kvinden
Måske døjer du allerde med kvalme og utilpashed. Især morgenkvalmen kan være slem, men nogle gravide har kvalme hele dagen. Måske kaster de op en eller flere gange. Mange oplever en utrolig træthed. Det skyldes, at kroppen er i fuld gang med at vænne sig til det nye hormonniveau. Der er ikke andet at gøre end at følge kroppens behov og hvile dig, så snart du har mulighed for det. Det kan være svært at beslutte sig for, hvornår familie og venner skal have det at vide. Nogle gravide kan slet ikke tie stille, men fortæller om graviditeten til alle, så snart graviditetstesten viser sig positiv. Andre venter til efter første lægebesøg, hvor de har fået at vide, at alt er i orden.

Andre vælger at vente, til de første 3 måneder er overstået. Fortæl den glade nyhed når i er parate til det, og i har lyst til at dele det med andre. Når i fortæller det, er det værd at huske, at mange førstegangsfødende går over tiden. Terminsdatoen er en cirkadato for, hvornår barnet kommer til verden. Så sæt ikke forventningerne om at føde på eller før terminen for højt hos de vordende bedsteforældre – eller hos jer selv. Senere, især hvis du først føder 14 dage efter terminen, vil I være glade for det, da I herved kan undgå for meget telefonstorm fra familie og venner.

Hvis i før har oplevet en abort, er det helt normalt og forståeligt, hvis I venter lidt længere med at fortælle om graviditeten. Især kan du som kvinde føle dig ked af det i lang tid efter en abort. Du har én gang oplevet, at det kan gå galt, og oplevet, hvor ked af det du blev. De fleste giver først rigtigt efter for glæden og fortæller om det, når den uge, hvor den forrige abort fandt sted, er overstået.

Barnet
Barnet er næsten færdigt med sin foldning både på langs og på tværs og ligner et lille c, der er hægtet fast til moderkagen med navlesnoren. Der ses bittesmå anlæg til ben og arme, som ligner små luffer. Anlæggene til ben regnes ikke med i barnets længde. De er endnu ganske små og kan ikke strækkes ud endnu. Øjets linse tager sin første form, og forstadier til hjernen, kaldet hjerneblærer, dannes. Rygsøjlen, som blev anlagt i uge 5, ligner to lange, parallelle perlekæder fra hoved til hale. Hver perle kaldes en somit. Ud fra antallet af somitter kan man beregne, ca. hvor gammelt embryonet er.

En følsom periode
I ugerne frem til 8.-9. uge bliver de fleste organer dannet hos barnet. Det er en speciel og følsom proces, der kan forstyrres af giftstoffer som fx alkohol og tobaksrøg. Det er derfor vigtigt at nedsætte eller allerhelst stoppe sit forbrug så tidligt som muligt.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge vil barnet måle 1 centimeter fra hoved til hale. Blommesækken er nu reduceret til en vedhæftning og snøres mere og mere af. Hos mennesket leverer blommesækken kun næring i ganske kort tid. Den mister hurtigt sin funktion og forsvinder til sidst helt.