Gravid uge 8

Kvinden
Tankerne arbejder på højtryk. “Tænk, er jeg virkelig gravid?” Måske har I ønsket det længe, og du tør næsten ikke tro det. Det kan være en god ide at skrive dagbog under graviditeten for at få styr på alle tankerne. Du er stadig kun i begyndelsen af dit nye liv, og der kommer mange, mange overvejelser i ugerne fremover. En sådan dagbog vil også være sjov at læse senere – både for dig selv og for barnet. Hos de fleste kvinder er brysterne begyndt at vokse. Om de vokser meget lidt eller lidt, har ingen betydning for amningen til sin tid.

Brysterne kan være utrolig ømme ved den mindste bevægelse, og selv om kvinden ikke tidligere har brugt bh, kan det nu være behagligt at investere i en. Brystvorterne bliver mørkere og vokser måske lidt i omkreds. I denne uge skulle du have haft din anden menstruation. Måske oplever du en mindre pletblødning, der skyldes, at graviditetens hormoner ikke har taget fuldstændigt over endnu, og at kroppen forsøger at følge sin sædvanlige cyklus.

Tissetrang under graviditet
Mange kvinder forventer, at konstant tissetrang hører til slutningen af graviditeten til, hvor barnet fylder mere og mere og trykker på blæren. Men den øgede tilførsel af blod til hele området omkring livmoderen og det faktum, at livmoderen er begyndt at fylde, gør, at mange gravide allerede nu føler trang til at tisse hele tiden. Vær dog opmærksom på, at det kan være en blærebetændelse. Er du i tvivl, så tag en urinprøve med til din egen læge.

Arveanlæg
Alle celler i kroppen indeholder 46 kromosomer (blærere af arveanlæg) mens æg- og sædcellen hver især kun indeholder det halve. Der kommer altså 23 kromosomer, hvoraf ét er et kønskromosom, fra kvinden. Og der kommer tilsvarende 23 kromosomer, hvoraf ét er et kønskromosom, fra manden. Når æg- og sædcellen smelter sammen, danner arveanlæggene par og bliver til i alt 23 kromosompar. Et af de 23 par bestemmer, om barnet bliver en dreng eller pige. Hvert kromosom består af adskillige tusinde gener, som har hver deres bestemte plads på kromosomet. Det er generne, der bestemmer de enkelte arveanlæg.

Barnet
De luffeformede anlæg til arme og ben, som blev dannet i uge 7, får nu små, brede knopper for enderne. Det er anlæg til hænder og fødder. Armene og benene begynder at glide væk fra hinanden og ud på deres endelige pladser. Fingre og tæer antydes og kan tælles. Ansigtets konturer er tydelige, og det ydre øre begynder at kunne ses. Munden bliver tydeligere, idet læberne kan anes, og næseborenes huller anlægges. Mælketænderne udvikles ud fra to rækker af tandknopper med hver 10 kommende mælketænder, der dannes i denne og de følgende uger.