Gravid uge 9

Kvinden
Selvom om du har kvalme, kan du opleve en stor lyst til at spise meget og måske lidt specielle ting. Måske spiser du madvarer, som du ikke kunne lide før – og helst hele tiden. Denne specielle spiselyst kaldes pica, som er det latinske ord for fuglen “skade”. Sammenhængen skal ses i det, at skaden er kendt for at indsamle specielle ting til sin rede, fx skinnende genstande som sølvpapir og skeer.

Ingen ved helt, hvorfor denne særlige spiselyst opstår. Der er teorier om, at kvinden får lyst til at spise det, hendes krop mangler, men det er svært at forklare, hvorfor den pludselig skulle have behov for salmiaklakridser eller syltede asier både dag og nat. De ændrede spisevaner skyldes nok snarere, at hormonerne har forandret niveau, og at det påvirker smags- og lugtesansen. Måske føler du ikke trang til at spise helt bestemte ting, men har til gengæld lyst til at spise hele tiden. Med de ændrede madvaner kan du komme til at føle dig oppustet og utilpas og få problemer med forstoppelse, eller at du tager for meget på.

Barnet
Man kan se barnets øjenlåg, næsetip og anlæg til brystvorter. Allerede nu begynder udviklingen af brystet som små strenge, der senere bliver til mælkegangene. Forbeningen af knoglerne begynder i uge 9. Armenes udformning ses tydeligt. Benene er stadig luffeagtige, da de udvikles lidt langsommere end armene. Hjertet er færdigdannet med både skillevægge og fire hjertekamre. I løbet af denne uge begynder de anlæg, der viser om barnet er en dreng eller en pige, dvs æggestokkene og testiklerne, at udvikle sig.