Gravid uge 16

Kvinden
Det er forskelligt fra område til område, hvor ofte man kommer til jordemoder, men du skulle gerne have været til jordemoder for første gang nu. Livmoderen går nu til et par fingre under navlen. Det er ikke muligt at mærke detaljer endnu, såsom hvordan barnet ligger, eller hvilken vej hovedet ven-der. Men jordemoderen kan fornemme med fingrene, hvor højt livmoderen går op, hvor bred den er, og hun kan lytte til barnets hjertelyd.

I takt med at barnet vokser, vil livmoderen vokse tilsvarende. Fra at veje ca. 50 gram vil den ved terminen veje omkring 1000 gram. I begyndelsen af graviditeten var det specielt blodtilførslen til livmoderen, der steg markant, men efterhånden tager væksten af selve livmoderen kraf-tigt til. I løbet af graviditeten sker der en vækst af de muskelceller, der er i livmoderen i forvejen, men der dannes også mange nye muskelceller. Muskelcellerne vokser til op til 20 gange deres oprindelige længde i løbet af graviditeten.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 6 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 200 gram. Barnets hoved måler ca. 3,5 centimeter i diameter.

Barnet
Benene og armene er lange og tynde — de mangler stadig fedtlag. Det fine og helt individuelle møn-ster, der bliver barnets fingeraftryk, dannesi denne periode. I løbet af de næste uger vil barnet langsomt dækkes af et fint, blødt hårlag, der kaldes lanugobehåring. Der ses et begyndende hårlag på hovedet. Øjenbrynene og den lette behåring på overlæben bliver tydeligere.

På for tidligt fødte børn ses den dunede behåring tydeligt, mens kropsbehåringen på børn, der er født til terminen, som regel vil være afstødt igen. Dog har en del nyfødte en let behåring ned ad ryggen, eller de har bakkenbarter. Den type behåring falder af efter kort tid. Man kender ikke den præcise betydning af hårene, men hårlaget er formentlig, sammen med fosterfed-tet, med til at beskytte barnets hud mod fostervandet. Måske får det også fosterfedtet til at blive siddende på barnets hud.

Fostervandsprøve nu
Hvis du skal have foretaget en fostervands-prøve, er det omkring denne uge, den skal tages. Du har højst sandsynligt tidligere talt det igennem med din jordemoder eller læge, men hvis du fortsat er bekymret for, om barnet fejler noget, og du har fortrudt, at du sagde nej, så er det nu, du skal sige det.