Gravid uge 17

GRAVIDITETEN UGE FOR UGE

Gravid 17. UGE – 16+0 – 16+6
Huden er ganske tynd, og define blodårer ses meget tydeligt.

Kvinden
Især for mennesker, du omgås til dagligt, bliver graviditeten nu tydelig. Du har ændret lidt i garderoben, og graviditeten ses på din krop. Måske siger din kollega ikke længere: “Gitte fra den anden afdeling” men: “Gitte, som er gravid”. Eller bare: “Hende den gravide”. Din identitet er i høj grad forbundet med din graviditet. Nogle har det fint med det, andre
synes, det er svært at blive lidt “udvisket” — at blive sin graviditet.

Måske oplever du, at graviditeten bare er blevet en del af hverdagen. Det kan være lidt underligt. Det er ikke en nyhed længere. Alligevel sidder du for dig selv og falder i staver over arbejdet, og tankerne vandrer langt. Lad dem vandre. Der skal være plads til både arbejde og fantasier. Du er fortsat i gang med at “lave en mor”.

Barnets størrelse
I slutningen afdenne uge måler barnet ca. 17 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 260 gram, Barnets hoved måler ca 3,8 centimeter i diameter.

Barnet
Efterhånden som barnet modnes, vil det begynde at danne et fedtlag under huden. Det fedtlag, der dannes nu, kaldes det brune fedtlag og er specielt, fordi det er varmeproducerende. Det er med til at opretholde en stabil temperatur hos barnet, mens det
opholder sig i livmoderen. Denne evne til at udvikle varme forsvinder langsomt efter fødslen.
Det brune fedt har sin karakteristiske farve på grund af et højt indhold af nogle små partikler, som kaldes mitokondrier.

Disse har stor betydning for cellernes deling og omdannelse i det hele taget og kaldes også cellernes kraftværk. Fostervand Mængden af fostervand er nu omkring 200 milliliter. Ved fødslen er den samlede mængde steget til mellem 0,5 og liter. Det normale har vide grænser. Fostervandet er helt klart som vand og med en lugt, der er svær at beskrive. De fleste vil sige, at det ingen lugt har, andre vil fornemme en speciel, karakteristisk fad lugt. Vandet kan ved fødslen være fyldt med små fedtperler, som stammer fra barnets fosterfedt.