Gravid uge 18

Gravid 18. UGE = 17+0 – 17+6

Kvinden
Hvis du har født før, kan du måske allerede mærke barnet bevæge sig. En del mærker liv endnu tidligere og andre først inden for de næste par uger. Kroppen husker, hvordan følelsen er, og skelner nemmere mellem luft i maven og barnets bevægelser.

Men du kan have så travlt i din hverdag, at du glemmer at lægge mærke til det. Det er typisk, at man i den første graviditet lægger mærke til hver ny forandring, har helt styr på, hvilken uge man er i, og ved, hvad der sker med barnet. Den næste graviditet følges, om end den er ønsket, sjældent helt så detaljeret som den første. Lad være med at have dårlig samvittighed over det, det er helt almindeligt. Du er et andet sted i dit liv og har et andet barn eller måske flere at tage dig af.

Måske er du begyndt at mærke nogle stik eller jag ned i den ene eller begge lysker. Dette kan være såkaldte ligamentsmerter. Fra hvert hjørne af livmoderen sidder et ledbånd, der går ned til og er fæstnet til kønsbenet. Når livmoderen vokser, strækkes ledbåndene. Hvis du laver en pludselig bevægelse, fx rejser dig op eller rækker ud efter noget, kan du mærke et pludseligt stik eller jag. Det er normalt og forsvinder, når ledbåndene har givet sig.

Graviditeten uge for uge
Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 18 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 300 gram. Barnets hoved måler ca. 4 centimeter i diameter.

Barnet
Ud over at barnets nyrer nu fungerer, er dets tarm også dannet. På fingrene er der tydelige negle og neglebånd. Der ses også tydelige furer inde i hænderne. Ved ultralyd kan man se barnets arme vifte rundt i vandet. Indimellem kan det se ud, som om det folder hænderne. Armene er nu lange og tynde. De er velproportionerede i forhold til resten af kroppen.

Armene og benene strækkes ud — barnet er i gang med at afprøve musklerne; det “træner” allerede. Det har da også ideelle forhold: En god, lun etværelses med dæmpet belysning, automatisk varmeregulering, eget bad og mulighed for at sove, hvile og spise efter behov. Ingen skynder på barnet. Det eneste, forældrene ønsker, er, at det foreløbig bliver, hvor det er, og vokser sig større.

I den tid, ultralydsscanningen tager, kan man ofte se barnet bevæge sig i fostervandet.

Hos flergangsfødende:
• bliver maven hurtigere større
• mærkes liv tidligere
• sætter hovedet sig senere fast i bækkenet
• glemmer du nemt graviditetsuge du er i
• tager du ofte lidt lettere på tingene
• kan du ofte ikke lige snuppe en halv time på sofaen, når du vil, fordi et andet barn har brug for dig
• tænker man måske: “Hvor var det nemt at være gravid første gang!”