Gravid uge 19

GRAVIDITETEN UGE FOR UGE

Gravid 19. UGE — 18+0 — 18+6

Kvinden
Mange fødesteder vælger at tilbyde en gennemscanning af barnet nu, hvor alle dets organer er dannet og ses meget detaljeret. En ultralydsundersøgelse er, ligesom de andre undersøgelser af barnet, et tilbud, du kan tage imod eller lade være. Formålet er at se, om barnet har den størrelse, man forventer ud fra terminen, og undersøge det for misdannelser. Man kan se meget ved en ultralydsundersøgelse, men der vil aldrig kunne gives nogen garanti for et perfekt barn. De fleste synes, det er spændende at se barnet på en skærm.

Især mange mænd kan indtil dette tidspunkt føle, at barnet og hele situationen var lidt uvirkelig. Mange oplever barnet som mere konkret og virkeligt efter en ultralydsundersøgelse. Den reelle fornemmelse for og direkte kontakt med barnet, både den fysiske og psykiske, får I dog især, når 1 fornemmer, at det vokser, og når I mærker sparkene og bevægelserne. Mange begynder at tale med og synge for den lille og fornemmer derved også en stor kontakt.

Søskende med til ultralydsscanning
Nogle forældre ønsker at have større søskende med til ultralydsscanning. Barnet skal dog have en vis alder, før det forstår, hvad det ser. Tal derfor med jordemoderen eller personalet på scanningsafdelingen om, hvad de anbefaler.

Barnet
Barnets hud dækkes nu af fosterfedt, også kaldet vernix caseosa. Det dannes af hudens fedtkirtler, det er hvidt og meget fedtet og klistret — lidt salveagtigt. Fosterfedtet skal beskytte barnets hud mod at blive opblødt af fostervandet. Hvis barnet fødes for tidligt, vil det være helt smurt ind i fosterfedt og vel at mærke overalt. Også i øjenkrogene, bag ørerne, under hagen og mellem tæerne, overalt. Fødes barnet til terminen, vil det me-ste være trængt ind i huden, og der vil kun sidde lidt tilbage i hudfolderne. Fedtet skal ikke tørres af, tværti-mod bør det blive siddende, da det fortsat beskytter huden. De små klumper, der sidder i hudfolderne kan I forsigtigt fordele på barnet. I løbet af det første døgn vil det være trængt ind i barnets hud.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 19 centimeter fra hoved til hæl, og vejer omkring 340 gram. Barnets hoved måler ca 4,4 centimeter i diameter.