Gravid uge 21

Graviditeten dag for dag
21. UGE = 20+0 — 20+6

Kvinden
En del vordende forældre starter på fødsels- og forældreforberedelse i denne tid. Måske synes du, det er tidligt at gøre det, men kurserne handler, som ordene siger, ikke kun om at forberede sig til fødslen, men også til livet som forældre. Man får mulighed for at tale om forventningerne til barnet, til partneren og ikke mindst til sig selv. Hvis du hos din jordemoder er kommet i en grup-pekonsultation, foregår det samme her. Du møder fem-seks andre kvinder eller par, der er lige så langt i deres graviditet som dig, og I kommer til at følges resten af graviditeten, både til undersøgelserne og til forældre- og fødselsforberedelsen.

Ofte vil I også mødes efter fødslen. Hvis du har mulighed for det, så hvil di sofae fødderne når du kommer fra arbejdet. Tag en halv time med benene oppe, hvor du især får slappet af i ryg og ben. Hvis du fx har siddet på et kontor hele dagen, kan du allerede nu begynde at føle, at benene og fødderne hæver op. Lav venepumpeøvelser, og tag bare en lur bagefter.

Barnet
Der er ca. 350 milliliter fostervand i 21. uge. Det er ikke det samme vand, barnet er omgivet af igennem hele graviditeten. Når barnet drikker fostervandet optages en del af det i barnets blod, når fostervandet passerer gennem tarmene. Blodet filtreres af barnets nyrer, og en del al vandet tisses ud igen. Affaldsstofferne føres med barnets blod til moderkagen, hvor de siver over moderkagen til morens blod. Det er således moren, der udskiller barnets affaldsstoffer gennem hele graviditeten.

I slutningen af graviditeten fornys fostervandet omkring barnet hver 2. til 3. time. Måske endda endnu hurtigere. Velfungerende nyrer og urinveje er en forudsætning for, at mængden af fostervand er normal, da barnet skal kunne synke vandet, og nyrerne skal kunne udskille det igen. Det er fx derfor, at mængden af fostervand omkring barnet tjekkes, når jordemoderen føler på maven, og når gravide scannes med ultralyd. For lidt fostervand kan være tegn på, at der er noget i vejen med barnets nyrer. Dette sker dog yderst sjældent.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 22 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 450 gram. Barnets hoved måler ca 5 centimeter i diameter.