Gravid uge 22

Gravid 22. UGE 21+0 21+6
Kvinden

Livmoderen går nu op til en finger over navlen. Gennem hele graviditeten trækker livmoderens muskulatur sig sammen — musklerne træner til selve fødslen. Disse sammentrækninger kaldes plukkeveer eller Braxton Hicks-kontraktioner. Alle kvinder har plukke-veer, hvad enten de føler dem eller ej. Plukkeveer føles, som om livmoderen bliver stram eller hård, og de kan vare fra sekunder til flere minutter. Der kan føles tre i træk, og så kan de holde pause resten af dagen. Der er intet system over normale plukkeveer.

De kan variere og være korte eller lange på skift. De kan komme ganske uprovokeret, men kan også fremprovokeres, hvis du er for stresset. Nogle kvinder mærker plukkeveer hver dag, andre føler ikke, at de har nogen. Det er forskelligt, hvor tidligt i graviditeten de føles, men de kan optræde fra nu eller et par uger tidligere og graviditeten ud. Måske overvejer du, om du kan lave fødeveer, “når du nu ikke har plukkeveer”, men der er ingen sammenhæng. Du har plukkeveer, for det har alle, og det har ingen betydning for evnen til at føde, om du mærker dem eller ej.

Hvis plukkeveerne gør ondt
Det er vigtigt at være opmærksom på, om plukkeveerne bliver for kraftige, gør ondt eller bliver regelmæssige. Gør de det, skal du kontakte din jordemoder eller dit fødested, da de kan føre til, at livmodermunden modner for tidligt. I sjældne tilfælde kan kvinden da føde for tidligt.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 25 centimeter fra til hæl, og det vejer omkring 5oo gram. Barnets hoved måler ca. 5,2 centimeter diameter.

Barnet
Huden er fortsat rynket, da den vokser meget, uden at der er et fedtlag under til at fylde ud. Ansigtet kan ligne en gammel, bekymret kvinde eller mand med rynker og sammenknebne øjne. Det hvide fedtlag under huden er ved at dannes, men først senere kommer det buttede udseende, vi kender fra nyfødte. Dannelsen af fedtlaget er vigtigt. Det er med til at isolere barnet og holde på varmen efter fødslen.

Børn, der bliver født for tidligt, eller som fødes for magre, kan have svært ved at holde på varmen. Sammenlign situationen med, når du kommer ud af et varmt bad. Hvis du ikke tørrer dig med det samme, kommer du hurtigt til at fryse. At have barnet hud mod hud med en varm dyne over, er den bedste måde at holde det varmt på. Tøj er ikke nødvendigt. Tværtimod skaber det en barriere mellem mor/far og barn.

Snorken
Måske får du at vide, at du er begyndt at snorke, mens du sover. Det kan lyde lidt underligt, når du nu aldrig har gjort det før. Men det skyldes, at næsen er blevet mere tæt på grund af hævede slimhinder. Det går over, når du har født.