Gravid uge 23

Graviditeten dag for dag
Gravid 23. UGE – 22+0 — 22+6

Kvinden
I løbet af graviditeten kommer der hos næsten alle en brun streg på maven fra brystbenet til kønsbenet. Stregen kaldes linea fusca og kan være mere eller mindre tydelig. Omkring navlen kan huden blive lidt mørkere. Den brune streg fortsætter ofte lidt forskudt på den anden side af navlen, som om navlen er sat lidt skævt sammen. Ingen ved, hvorfor stregen kommer, men den
(Den brune streg på maven forsvinder igen, når du har født)
hænger sammen med generelt øgede pigmentering af huden. Brystvorterne bliver mørkere og vokser ofte lidt i omkreds.

Også i ansigtet kan der komme større eller mindre områder med lysebrune uregelmæssige pletter. De kan ligne fregner, der er flydt sammen, men kan også være mere ensartet lysebrune. Pletterne forsvinder efter fødslen, men hvis du vil undgå, at de bliver for tydelige under graviditeten, skal du holde igen med solbadningen, da sol gør pletterne tydeligere. Desuden bør du bruge solcreme med høj faktor.

Barnet
Barnet drømmer! Fra ca. 23. uge kan man se rapid eye movement (REM), dvs. hurtige øjenbevægelser, på barnet. REM-søvn er den søvntilstand, hvor vi drømmer. Den ligger mellem vågen og dyb søvn og er udtryk for høj hjerneaktivitet. Ufødte børn og spædbørn bruger næsten halvdelen af deres søvn i REM-fasen. Hos voksne optræder tilstanden med ca. halvanden times interval hen over en nat. Faserne varer ca. 20 minutter.

Jo ældre vi bliver, jo mere aftager både vores behov for søvn og for REM-søvn. Alle mennesker drømmer uanset om vi kan huske drømmene om morgenen eller ej. Hvad det ufødte barn drømmer om, er umuligt at vide. Her kan vi kun gætte. Men måske forholder det sig på samve måde, som når vi andre drømmer — der optræder dagsrester: Dagens oplevelser indgår, og for det ufødte barn drejer det sig om både lyd- og lysindtryk.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 28 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 575 gram. Barnets hoved måler ca. 5,4 centimeter i diameter.