Gravid uge 24

Graviditeten uge for uge
Gravid 24. UGE 23+0 — 23+6

Kvinden
På grund af den øgede blodgennemstrømning, der opstår i graviditeten, vil alle kroppens slimhinder blive mere sårbare. Du kan fx lige pludselig få næseblod. Det kan komme helt uprovokeret og overraskende. Det er ikke farligt. Tag den med ro, læg hovedet lidt bagover, og klem på næseboret, så stopper det igen. Du kan også få en lille blødning efter samleje eller efter en gynækologisk undersøgelse. Som hovedregel bør du ikke bløde under en graviditet, men en pletblødning, der kan forklares fx ved et samleje, har yderst sjældent nogen alvorlig betydning.

Hvis du bliver bekymret, kan du altid ringe og tale med en jordemoder på dit fødested. Dine slimhinder i skeden kan også blive mere sårbare. Du får nemmere en infektion med svamp, da miljøet i skeden er blevet mere surt. Det gør, at svampen vokser bedre. Måske oplever du, at du er begyndt at svede mere, og at du sidder i bare arme, hvor andre sidder med en ekstra trøje på. Det er helt normalt at få det sådan. Sørg for at have tøj på, der er behageligt, og som huden kan ånde i.

Vægten varierer
Jo ældre barnet bliver, jo større variation kan der forventes i vægten. De her nævnte vægtangivelser er gennemsnitstal. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis jordemoderen kommer med et skøn på barnets vægt, som ikke svarer præcis til den vægt, der nævnes under de enkelte uger. Der er tale om en naturlig variation. Hvis der er grund til bekymring, skal jordemoderen nok sige til.

Barnet
Gennem de første mange uger af graviditeten vokser moderkagen hurtigt, og den sidste del af graviditeten vokser den langsommere. Med barnet forholder det sig omvendt. I starten vokser det langsomt, mens alle finesserne dannes, og i sidste del af graviditeten gælder det så om at modnes og tage på. Mængden af det hvide fedtvæv, barnets energidepot, tager til inden for de næste uger og helt frem til fødslen.

Det rynkede og næsten gennemsigtige udseende ændrer sig langsomt. Huden, der tidligere virkede for stor, bliver fyldt ud, og de tynde blodårer, der har været meget tydelige at se gennem huden, bliver nærmest dækket til. Barnets hud har virket meget rød på grund af de yderligtliggende blodårer, men ændrer langsomt udseende og bliver lysere, takt med at polstringen under huden opstår.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca 30 centimeter fra til hæl, og det vejer omkring 650 gram. Barnets hoved måler ca 5,8 centimeter i diameter.