Gravid uge 25

Gravid dag for dag
Gravid 25. UGE 24+0 — 24+6

Kvinden
Mange begynder at opleve en ømhed i bækkenet. Under graviditeten bliver bækkenets knogler og led, ligesom resten af kroppen, påvirket af hormonerne. I takt med at livmoderen vokser og tynger ned i bækkenet, kan den sammen med hormonpåvirkningen forårsage smerter i bækkenet. Hvis du sidder meget ned i løbet af dagen, så vær opmærksom på at have en god arbejdsstilling. Det er vigtigt at sidde på en stol, hvor både sæde, ryg og højde kan indstilles. Få fat en skammel til fødderne, hvis du ikke kan hvile dem på gulvet. Husk at gå en lille tur jævnligt, og bevæg kroppen. Mange større arbejdspladser har en fysioterapeut tilknyttet, som vil kunne hjælpe dig med at få stolen indstillet hensigtsmæssigt osv.

Hvis du har børn i forvejen, kan de nu tydeligt se, at din mave vokset. Det kan være svært for de at forstå, at der skal gå så lang tid, før den lovede lillebror eller -søster kommer. Lån bøger på biblioteket, og lad børnene kigge i dem, hvis de har lyst. Vis også billeder fra dengang, du var gravid med dem, og fortæl om, hvordan det føltes. Det vil de elske. Tag børnene med næste gang du skal til jordemoder, og lad dem høre det nye barns hjertelyd. Hvis de har lyst, kan jordermoderen sætte doptonen på deres bryst, så de kan høre deres eget hjerte slå.

Barnet
I løbet af de næste uger danner lungerne nogle nye celler, som begynder at producere et stof, der kaldes surfaktant. Det fremmer lungernes evne til at holde sig åbne og udvidede. Hvis stoffet ikke er dannet, eller der ikke er nok af det, er der stor risiko for, at lungevævet ikke vil kunne udvide og åbne sig, men nærmest vil klæbe sammen. Den manglende modning af lungerne er et af de største problemer for børn, der fødes for tidligt. Hvis kvinden begynder at få veer på dette tidspunkt, vil man forsøge at stoppe veerne igen.

Samtidig vil hun få en indsprøjtning med et lungemodnende stof, som kan fremme dannelsen af surfaktant. Dette vil man gøre ved tegn på for tidlig fødsel, fra fulde 24 eller 25 uger frem til fulde 34 uger af graviditeten. Herefter vil barnets lunger være så udviklede, at barnet kan trække vejret af sig selv. Barnets lunger fortsætter med at øge mængden af surfaktant, til det fødes. Hvis barnet blev født denne uge, vil det have en chance for at overleve, men det vil være sårbart og få en vanskelig start på livet.

Barnets størrelse
I slutningen af den gravide uge 25, måler barnet ca. 31 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 750 gram. Barnets hoved måler ca. 6 centimeter i diameter.