Gravid uge 26

Gravid dag for dag
Gravid 26. UGE 25+0 — 25+6

Kvinden
Fra 26.-27. uge skal du kunne mærke barnet sparke hver dag. Indtil da kunne der nemt være en dag eller to, hvor barnet var stille. Men fra nu af er barnet så stærkt, at bevægelserne bliver en hverdagsting. Det kan dog være sværere at mærke barnet, hvis moder-kagen ligger ud mod dit maveskind. I så fald mærker du måske mest spark i siden. Tal med jordemoderen om det, da det er vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig. Hvis du ikke mærker barnet sparke efter at have givet dig tid til det, og du bliver bekymret, er det vigtigt, at tager din bekymring alvorligt. Du kan altid kontakte dit fødested og blive undersøgt.

Ingen vil synes, det er fjollet, at du kommer! Vær opmærksom på at tage dine ringe af fingrene, hvis fingrene begynder at hæve — og tag dem ikke på igen. Hvis der er en ring, du holder særlig meget af, kan du evt. hænge den om halsen i en kæde.

Besøg hos lægen
Omkring denne uge vil du få en tid hos din læge. Hvis du har blodtypen rhesusnegativ, vil du få taget en blodprøve, for at se, om du har udviklet blodtypeantistoffer. Dette sker yderst sjældent.

Barnet
Det, der startede som små øjenblærer langt ude på siderne af ansigtet, er nu blevet til specifikke dele: Linsen, som lyset kommer ind igennem. Hornhinden, der ligger hen over linsen. Og den farvede regnbue-hinde med åbningen, pupillen, der lader lyset slippe ind til linsen. Lyset sendes videre gennem øjets linse til nethinden og synsnerven. Selv om belysningen vil være dæmpet inde i livmoderen, fordi det først skal passere morens maveskind og livmoderens væg, er barnet formentlig i stand til at opfatte lys og mørke.

Næsten alle børn fødes med mørkeblå øjne. Først i løbet af det første leveår udvikles den blivende farve i regnbuehinden fuldstændigt. En del børn fødes dog også med mørke øjne. øjenfarven afhænger af, hvor meget pigment der er i regnbuehinden. Hvilket igen afhænger af, hvilke arveanlæg barnet har fået fra forældrene.

Barnets størrelse
I slutningen at denne gravide uge 26 måler barnet ca. 32 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 880 gram. Barnets hoved måler ca. 6,3 centimeter i diameter. Øjnene er færdigudviklede. Øjenlågene kan skilles, og barnet kan blinke med øjnene.