Gravid uge 27

Gravid uge for uge

Gravid 27. UGE 26+0 — 26+6

Kvinden
Det kan være dejligt at mærke barnet sparke, men for nogle kvinder er det skræmmende: “Tænk, at der virkelig er et levende væsen inde i mig”. Der er “noget”, det bevæger sig og vokser, og du har ikke kontrol over det. Nogle kvinder ser på maven og følger bevægelserne med både glæde, overraskelse og til tider forskrækkelse. Men uanset hvad vokser barnet og er en del af din krop.

De modsatrettede følelser, du måske havde i starten af graviditeten, kan dukke op igen. Var det nu det, jeg ville? Hvordan bliver jeg som mor? Hvordan bliver min mand som far? Osv. Det er normalt, at sådanne tanker dukker op. Der vokser et barn i dig, men der vokser også en mor frem, og hos manden en far.

Moderkagens mange funktioner
Moderkagen udveksler nærings- og affaldsstoffer mellem mor og barn. Desuden producerer den hormoner og transporterer antistof-fer fra mor til barn. Dette er vigtigt, da barnet ikke selv er i stand til at producere antistoffer før nogen tid efter fødslen. Antistoffer beskytter barnet fra fødslen, og hvis moren ammer det, vil barnet fortsætte med at modtage anti-stoffer.

Udvekslingen gennem moderkagen kan forstyrres, bl.a. hvis moren ryger. Blodårernes størrelse og dermed den overflade, som transporten foregår igennem, bliver mindre, når kvinden ryger. Barnet får dermed mindre næring og vejer derfor også mindre ved fødslen.

Barnet
Barnets smagsløg er ved at være færdigudviklede, og barnet reagerer med færre eller flere synkebevægelser, afhængigt af hvilken smag fostervandet har. Dette har man observeret i ældre undersøgelser, hvor man har tilsat fostervandet forskellig smag.

Lungerne startede deres udvikling i 7. uge som en lille udposning kaldet lungeknoppen. Den har siden delt sig i to, og hver del har gennem de forløbne uger forgrenet sig mange gange som en buket broccoli og dannet lungevævet.

Efter 26. uge ændrer vævet sig og kan begynde at optage og udveksle ilt og kuldioxid gennem blodet. Hvis barnet bliver født i 27. uge, vil det dog fortsat have stor brug for hjælp til vejrtrækningen.

Barnets størrelse
I slutningen af denne uge måler barnet ca. 33 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 1.000 gram. Barnets hoved måler ca. 6,7 centimeter i diameter.