Gravid uge 28

Graviditeten dag for dag

Gravid 28. UGE 27+0 — 27+6

Kvinden
Måske drømmer du meget for tiden. Det kan være alle mulige slags drømme. Måske drømmer du, at du har født og ligger med barnet i armene og ser, hvilket køn det er. Men du kan også have forvirrende og skræmmende drømme, fx om, at der er noget i vejen med barnet. Eller du kan drømme om din mor eller om dig selv som barn. Drømmene kan være mørke og uhyggelige. Det, du måske ikke får formuleret om dagen, fortæller din underbevidsthed dig om natten. Hele graviditeten kan opfattes som en overgang fra en livsperiode til en anden. Det er en tid, der både er fyldt med glæde og forventning, men også med sorg og tristhed. Mange tanker skal tænkes, og mange beslutninger tages.

En del kvinder har opgør med eller lægger afstand til deres mor. Det kan være svært, men kan skabe vækst og en stærk følelse af frihed og selvstændighed. Du har brug for at sortere, rydde op og finde dig selv i dette nye virvar af følelser. Angsten for, at der er noget i vejen med barnet, vil nok aldrig kunne tages fra dig, selv om du gennemgik tusind undersøgelser. Først den dag du har barnet i dine arme, vil du slippe uroen. Det at føle uro og sårbarhed under graviditeten kan ikke undgås. Det er med til at modne dig og gøre dig klar til at tage imod dit barn, som det er.

Vægtstigning
Du vil i slutningen af 2. trimester måske have taget yderligere 4-6 kilo på, så din samlede vægtstigning nu er på 4-9 kilo. Dette er gennemsnitlige tal.

Barnet
Inde i navlesnoren ligger de tre blodårer, hvoraf den ene, venen, fører det iltede og næringsfyldte blod fra moderkagen til barnet. De to andre, arterierne, fører det af-iltede blod med affaldsstofferne fra barnet tilbage til moderkagen. Blodårerne ligger snoet som et reb eller en proptrækker. Der er tyk gele imellem og rundt om karrene. Den gør navlesnoren spændstig og beskytter blodårerne.

Hvis årerne blev strakt ud, ville de hver for sig være væsentlig længere end selve navlesnoren. Snoningen forhindrer, at årerne bliver strakt for meget. Geleen i navlestrengen kaldes Whartons gele. Den er uden farve og meget tyk og sej. Når navlesnoren klippes over ved fødslen, kan man tit se lidt af geleen løbe ud. Den er klistret og trækker lange tråde. Udvendig er navlesnoren beklædt med den glatte fosterhinde.

Barnets størrelse
I slutning, at denne uge måler barnet ca. 35 centimeter fra hoved til hæl, og det vejer omkring 1.200 gram. Barnets hoved måler ca. 7 centimeter i diameter.