Gravid uge 29

Graviditeten dag for dag
Gravid 29. UGE 28+0 — 28+6

Kvinden
Du er nu i gang med det, der kaldes 3. trimester. Denne periode varer fra 29. uge til fødslen.

I alt har du nok taget 5-8 kilo på, men det er meget forskelligt, hvor meget kvinder tager på under deres graviditeter. Hvis du synes, at du tager for meget på, så snak med din jordemoder om det. Hvis du var meget tynd før graviditeten, er det normalt, at du tager mere på end gennemsnittet.

Hvis du faktisk har taget for meget på, er det værd at tjekke og evt. ændre kosten. Benene og kredsløbet kan blive meget belastede af stor overvægt. De fleste ved det godt, hvis de spiser for meget eller forkert, – men en snak med jordemoderen kan måske være det skub, der skal til, For at lave sagerne om.

Overvej også, om de ekstra kilo skyldes, at du ikke får rørt dig så meget mere. Måske kunne du spadsere på arbejde — eller bare noget af vejen og så tage bussen det sidste stykke. Eller gå en tur i svømmehallen og måske finde et svømmehold, hvor du får rørt dig sammen med andre gravide. Det er ikke for sent at starte nu.

Der er er ingen grund til at veje dig hver dag. Spejlet fungerer ofte som den bedste “vægt”. Hvis du ønsker at følge med i vægten, så nøjes med at gøre det, når du skal til læge eller jordemoder.

Barnet
I løbet af graviditeten dannes der ofte små, røde områder på barnets øjenlåg, mellem øjnene eller i nakken. Ved fødslen kan de minde om rødlige modermærker, men der er tale om små, afgrænsede områder, hvor blodårerne er ekstra udvidet.

Fordi mærkerne sidder som beskrevet, kaldes de storkebid. Man kan forestille sig, at storken ville have taget fat med næbbet netop her, hvis det virkelig var den, der lagde barnet ned i vuggen. Begrebet stammer fra fordums tid, hvor børn fik at vide, at hvis de lagde en sukkerknald i vindueskarmen, så kom storken med en lillebror eller lillesøster.

Storkebiddene forsvinder i løbet af barnets første leveår, men kan ofte skimtes en tid derefter, når barnet græder eller er vredt. Jo senere barnet fødes, jo større chancer har det for at overleve. Hvis det fødes i denne uge, vil barnets chancer være meget gode.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 36 centimeter og vil veje knap 1400 gram. Barnets hoved vil måle ca. 7,2 centimeter i diameter.