Gravid uge 30

Graviditet dag for dag
Gravid 30. UGE 29+0 — 29+6

Kvinden
Mange har en tid hos jordemoderen omkring denne uge. Hun vil mærke, hvor højt livmoderen går op, og skønne barnets vægt. Hvis du har blodtypen rhesus-negativ og bærer et barn med blodtypen rhesus-positiv, skal du have en indsprøjtning for at undgå at danne blodtypeantistoffer.

Jordemoderen kan høre barnets hjertelyd gennem et træstetoskop. Hun lytter, hvor hurtigt hjertet slår, og bemærker nuancer i hjertelyden. Du kan selv høre barnets hjertelyd med en doptone. Din egen fornemmelse for barnet er dog altid vigtigst. Selv om du hører en regelmæssig hjertelyd, skal du fortsat lægge mærke til barnets bevægelser.

Livmoderen går nu ca. tre fingre over navlen, og det er som regel nemt at mærke, hvordan barnet ligger. Hvis kvinden er kraftig, kan det være svært at mærke detaljerne, dog kan livmoderens størrelse altid fornemmes. Det betyder ikke noget, om barnet vender hovedet opad eller nedad. Det kan slå mange kolbøtter endnu, inden det beslutter sig for, hvordan det vil ligge.

Sovestilling
Det kan være svært at ende sig til rette om natten. Sørg for, at du har en god madras. Hvis ikke så køb en ny. Du tilbringer en tredjedel af dit liv i sengen, så det er vigtigt, at du ligger godt. Lig med en pude mellem benene og evt. en anden under maven, hvis du føler, at maven hviler for hårdt ned på madrassen. Det kan være en ide at låne eller købe en brugt ammepude. De små kugler indeni gør den god til at forme sig efter din krop. Spørg jordemoderen, om storebror må prøve at høre sit eget hjerte slå med doptonen.

Barnet
En dag oplever du, at maven hopper i små, rytmiske bevægelser. Det er ganske givet barnet, der hikker. Denne hikken kan vare adskillige minutter og kan gentages flere gange hen over dagen. Man hikker, når mellemgulvet bliver irriteret. Mellemgulvet er en muskel, som adskiller brysthulen og bughulen. Måske har barnet drukket for meget fostervand, måske hænger det sammen med barnets åndedrætsøvelser. Ingen ved dog med sikkerhed, hvorfor barnet hikker. Nogle oplever det meget ofte, andre sjældent. Begge dele er helt normalt og påvirker ikke barnet på nogen måde.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 37 centimeter og vil veje knap 1.600 gram. Barnets hoved vil måle ca. 7,5 centimeter i diameter.