Gravid uge 31

GRAVIDITETEN UGE FOR UGE
Gravid 31. UGE — 30+0 – 30+6

Kvinden
Du kan stå i det lokale supermarked, og pludselig henvender en fremmed sig og begynder at fortælle om dengang, da hun var gravid. Eller du kan være til fest, og alle må hen og røre ved din mave. Du er ikke længere bare dig. Din identitet er ændret til den gravide, og du får en magnetisk tiltrækning på især kvinder og bliver offentligt eje.

Det oplever mange kvinder mere og mere, jo tydeligere graviditeten bliver. Nogle har svært ved at kapere det, andre nyder at tale med mange forskellige kvinder om deres graviditet. Du kan pludselig møde en skoleveninde, du ikke har set i 10 år — og pludselig begynder hun at føle på din mave. Uden at spørge have spurgt om lov først.

Der Fortælles også mange gode historier eller mindre gode. Som regel er der flest af de sidste. Det kan undre, at folk ikke tænker over, hvor sårbar man er som gravid, og hvor nemt barske fødselsberetninger går under huden og skaber uro og ængstelse.

Du kan også vælge at træde et skridt tilbage og sige venligt, men bestemt, at du takker for opmærksomheden, men at du ikke har lyst til at blive rørt ved. Hvis vedkommende taler videre, så hold din hånd op som “stop”. Dette får fleste til at holde inde. Og gå så din vej. Det er ikke uhøfligt, men en måde at tage dig af dig selv på og tage dig alvorligt.

I stedet for at lægge ører til andres historier kan du begynde at skabe gode, stærke forestillinger om dig selv i fødselssituationen. Forestil dig, hvordan kroppen arbejder for dig. Du er sund og stærk, og foran dig ligger en fantastisk oplevelse. Det vil hjælpe dig til at se hen til fødslen med forventning.

Barnet
Barnets negle er udviklet for længst, men er stadigvæk meget korte. De ligner nedbidte negle med en lille hudfold for enden ved fingerspidsen. Først ved terminen vokser neglene ud over fingerspidsen. At neglene er lange, ses som et tegn på, at barnet er født til tiden.

Allerede I 8.-10. uge begyndte dannelsen af drengens testikler. I løbet af graviditetens sidste måneder begynder testiklerne at vandre ned mod deres endelige placering i pungen. Hos langt de fleste drengebørn ligger testiklerne i pungen ved fødsel til terminen. Hos enkelte, omkring 3 %, er dette ikke tilfældet, og testiklerne sidder fortsat i bughulen.

Jordemoderen vil altid undersøge det efter fødslen. Hvis ikke testiklerne er i pungen, og de ikke senere kommer ned spontant, kan de hjælpes på plads ved en mindre operation. Det er vigtigt, for at drengen i sit voksne liv kan producere levedygtige sædceller.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 38 centimeter og veje knap 1800 gram. Barnets hoved måler ca 7,8 centimeter i diameter.