Gravid uge 32

Gravid dag for dag
Gravid 32. UGE 31+0 — 31+6

Kvinden
Livmoderen går nu til midt mellem navlen og brystbenet. Igen noterer jordemoderen, hvilken vej hovedet vender, barnets vægt skønnes, og der lyttes til hjertelyden. Livmoderen er stor nu og tynger meget, også mod alle dine indre organer. Hvis du ligger på ryggen, kan du opleve, at du kan blive dårlig.

Problemer med at ligge på ryggen Langs rygraden ligger to sorc., blodårer, aorta, der fører det iltede ud i kroppen, samt vena cava, der fører det afiltede blod tilbage til hjertet. I rygleje kan livmoderen hos nogle gravide trykke så meget på årerne, at der kommer mindre blod tilbage til hjertet. Når der kommer mindre blod til hjertet og dermed mindre ilt til kroppen, kan kvinden få et kortvarigt ildebefindende. Dette kaldes vena cava-syndrom. Barnet kan reagere på samme måde: Dets puls kan falde kortvarigt.

Det er ikke noget, der skader barnet på længere sigt. Behandlingen er ganske enkelt at vende sig om på siden og blive liggende, til man har det godt igen. Hvis du skal undersøges i længere tid, er det godt at være opmærksom på dette. Bed evt. om en pause indimellem, og vend dig om på siden.

Langtfra alle kvinder får det dårligt ved rygleje, men det er godt at være opmærksom på det. “Må jeg så ikke sove på ryggen?” spørger du måske. Jo, det må du gerne. Men for de fleste er det sådan, at jo længere hen i graviditeten, de kommer, jo mindre har de lyst til at sove fladt på ryggen. Og hvis du en gang har oplevet at blive dårlig i rygleje, er det en god ide at finde en anden stilling.

CTG-overvågning
Hvis der skal laves en overvågning af barnet, et såkaldt CTG, kan det sagtens foregå, mens du ligger på siden eller sidder op. Du kan også stå op, mens CTG’en er sat til. Bare du ikke lægger dig fladt på ryggen. Man kan vælge at foretage en overvågning, hvis du fx ikke har mærket barnet sparke, som det plejer.

Barnet
Allerede fra 6. uge begyndte dannelsen af hele fordøjelsessystemet. Og i ii. uge blev endetarmsåbningen dannet. Tarmene er nu fyldt med nieconium, dvs. den første afføring. Den er grøn-sort, klistret og næsten lugtfri og kan være svær at vaske af. Det er ikke afføring som hos voksne, men består af galdefarvestoffer, sekreter fra bugspytkirtlen og leveren, afstødte hår- og hudceller, fosterfedt og fostervand, som barnet drikker.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vokser barnet til ca. 40 centimeter, og vejer lige knap 2000 gram. Barnets hoved vil måle lige godt og vel 8 centimeter i diameter.