Gravid uge 33

GRAVIDITETEN UGE FOR UGE
Gravid 33. UGE = 32+0 — 32+6

Kvinden
Omkring denne uge tilbydes du det sidste besøg hos egen læge, før du føder. Du er måske gået på orlov nu, og det kan være tiltrængt. Nyd muligheden for at sove længe, og tag en middagslur, hvis du har brug for det. Nyd den sidste tid, hvor du er dig selv, og brug ikke kun tiden på at forberede dig praktisk. Sov til middag, læs en god bog, eller se veninderne til frokost.

Hvis du har lyst, kan du som far forsøge at høre barnets hjertelyd gennem maveskindet. Læg mærke til, hvordan jordemoderen trykker, og få hende evt. til at vise, hvordan I kan mærke barnets ryg derinde. Prøv også at lytte til hjertelyden med træstetoskopet. Det kan være godt at have hørt lyden hos jordemoderen, så du som far ved, hvad du skal lytte efter. Det er ikke nødvendigt at bruge et rør fra
en køkkenrulle, som det ofte anbefales.

Læg øret mod maven, tryk hårdere, end du regner med – der sker ikke noget ved det. “Fyld øret med mave”, og brug god tid. Det er ikke den samme høje, lidt metalliske lyd, som den, der kan høres gennem en doptone. Nu skal du høre den direkte hjertelyd. Hastigheden er den, du hørte på doptonen, men selve hjertelyden, er mere susende. Mere en fornemmelse end en lyd. Koncentrer dig om hørelsen, og indstil øjnene på uendeligt! Det kan være svært. I starten kan de færreste høre noget som helst andet end rumlen og andre mave-lyde, men prøv så bare igen på et andet tidspunkt.

Barnet
Hvis en pige blev født i denne uge, ville hendes indre kønslæber være synlige. Først i løbet af graviditetens sidste uger dækkes de af de ydre kønslæber. At de små kønslæber er synlige, er et tegn på, at et barn er født for tidligt. Af andre tegn vil man hos både drenge og piger se, at neglene endnu ikke er vokset ud over fingerspidserne, og at håndfladerne og fodsålerne stadig er glatte og uden furer.

De første spæde forsøg på åndedrætsbevægelser laver barnet allerede fra ca. 12. uge. Derved trænes de muskler, som senere skal anvendes til at trække vejret med. De første forsøg er svage og uregelmæssige. Senere bliver øvelserne mere regelmæssige, og barnet øver sig adskillige gange i minuttet vekslende med søvnperioder. Under sådanne øvelser vil der konstant cirkulere lidt fostervand ned i luftvejene og ud i lungerne.

Under sidste del af fødslen vil fostervandet blive presset ud af lungerne igen. Når barnets hoved er født, glider kroppen ned igennem bækkenet og kommer i spænd. Ofte vil der efter hovedets fødsel være en vepause på et minut eller to, hvor man kan se lidt fostervand blive presset ud af barnets mund og næse. Når kvinden får næste ve, fødes resten, og lungerne er nu fri for vand og klar til at folde sig ud.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 42 centimeter og vil veje knap 2150 gram. Barnets hoved vil måle ca 8,3 centimeter i diameter.