Gravid uge 34

Gravid dag for dag
Gravid 34. UGE 33+0 — 33+6

Kvinden
Mange af kroppens funktioner er intensiverede, blodet løber raskere, og pulsen stiger lidt. Hormonerne arbejder, og det kræver mere energi at bære rundt på de ekstra kilo.

Dine fødder kan vokse lidt i løbet af graviditeten. Hvis ikke lige det drejer sig om størrelse 48 i sko, foretrækker du måske at gå i din mands sandaler eller træsko. Måske er fødderne hævede på grund af den ekstra væske, men selve foden kan også blive lidt bredere og fladere som følge af den øgede vægt. Enkelte kvinder må gå et halvt eller et helt nummer op i skostørrelse efter graviditeten.

Barnet
Fra denne uge vil man ikke forsøge at stoppe fødslen, hvis den går i gang for tidligt, da barnet nu i langt de fleste tilfælde er i stand til at trække vejret selv uden hjælp. Når barnet bliver født, folder lungerne sig ud, og blodet bliver iltet via barnets egen vejrtrækning. Indtil da er det moren, der trækker vejret for barnet, dvs. ilter barnets blod.

Mens barnet ligger i livmoderen, løber kun en lille mængde blod gennem barnets lunger. Og ikke for at blive iltet, men for at give ilt og næring til lungernes vækst. Langt størstedelen af blodet strømmer gennem navlesnoren til moderkagen.

Her bliver det først renset, dernæst løber det tilbage til barnet med ny energi. En særlig åbning i hjertet sørger for, at langt det meste af blodet løber uden om lungerne og direkte tilbage til barnets eget kredsløb. Ved fødslen sker en omlægning af blodets kredsløb. Den særlige åbning i hjertet lukkes, og nu pres-ses blod ud i det ventende lungevæv.

De tre blodkar i navlesnoren: ét blodkar med iltet blod til barnet og to med uiltet blod fra barnet.

Maven støder imod alting
Det er temmelig almindeligt, at kvinder har det varmt under graviditeten og let kommer til at svede. Det ses jævnligt, at en højgravid kommer til jordemoder i oktober med bare ben og iført sommersandaler. Du kan også føle dig som en elefant i en porcelænsbutik: Maven er i vejen hele tiden. Du kan føle dig som den eneste i verden, der har det sådan. Det er du ikke. Tal med andre gravide om din situation. Så vil du opleve, at flere har det på samme måde.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vokser barnet til ca. 43 centimeter og vil veje knap 2350 gram. Barnets hoved måler ca. 8,6 centimeter i diameter.