Gravid uge 35

Graviditeten dag for dag
Gravid 35. UGE 34+0 – 34+6

Kvinden
Nu bliver jordemoderen mere opmærksom på, hvordan barnet vender. Det kan godt finde på at lave kolbøtter løbet af de næste uger, men de fleste har lagt sig med enten hovedet eller bagdelen ned i bækkenet, uden at den del, som vender nedad, nødvendigvis står fast endnu.

Hvis barnet ligger med bagdelen ned i bækkenet, kaldes det underkropsstilling. Er jordemoderen i tvivl om, hvordan barnet vender, eller har hun mistanke om, at der er tale om underkropsstilling, vil kvinden blive ultralydsscannet i løbet af de næste uger. På de fleste fødesteder vil man, hvis barnet ligger med bagdelen nedad efter fulde 37 uger, tilbyde kvinden en udvendig vending af barnet. Her vil en læge, med sine hænder på maven, forsigtigt forsøge at dreje barnet rundt. I ca. halvdelen af tilfældene lykkes det. Der lyttes hele tiden til barnet, og kvinden kan til enhver tid sige fra, hvis hun synes, det bliver ubehageligt.

Hvis vandet går
Hvis barnets hoved står meget højt, eller barnet ligger på tværs, og fostervandet går, er det vigtigt, at du lægger dig ned og bliver kørt til fødestedet i en ambulance. Ring til dit fødested; måske rekvirerer de en ambulance for dig, måske skal du selv ringe efter en. I meget sjældne tilfælde kan det ske, at navlesnoren skylles med ned og kommer i klemme mellem barnets hoved og bækkenet. Hvis barnets hoved er velindstillet i bækkenet, er der ingen risiko for, at navlesnoren kommer klemme ved vandafgang, Tal med jordemoderen om, hvordan netop du skal forholde dig.

Barnet
Barnets bevægelser er kraftfulde og til tider meget hårde og pludselige. Barnet strækker sig med benene helt ude i den ene side og bagdelen oppe under rib-benene i den anden side. Og pludselig sparker det eller drejer skuldrene.

Mange kvinder er bekymrede for, om barnet bliver snoet ind i navlesnoren og klemmer den af, når det vender sig eller bare bevæger sig i livmoderen. Heldigvis er navlesnoren meget svær at klemme af, fordi den både er snoet og fedtet. Samtidig er karrene beskyttet af den tykke gele, som gør navlesnoren spændstig og lidt gummiagtig at trykke på. Endelig er den lang, mellem 50 og 100 centimeter.

Snoningen, geleen, den glatte yderside og længden gør det meget usandsynligt, at navlesnoren får et knæk eller bliver klemt, så blodet ikke kan passere gennem den.

Under fødslen vil jordemoderen lytte ofte til barnet. Hvis navlesnoren da bliver klemt eller trukket i, vil hun kunne høre det, og hun vil observere barnet mere intensivt. Navlesnoren er svær at klemme af, da den både er snoet, fedtet og fyldt med gele.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca 44 centimeter, og veje knap 2550 gram. Barnets hoved vil måle ca. 8,7 centimeter diameter.