Gravid uge 36

Graviditet dag for dag
Gravid 36. UGE 35+0 — 35+6

Kvinden
Omkring denne eller næste uge vil der være et jordemoderbesøg. Måske sætter barnets hoved sig fast i bækkenet, så du føler en pludselig lettelse opadtil i bughulen. Du kan lettere trække vejret, har måske ikke så mange sure opstød længere. Det kan også være, du får følelsen af, at maven er sunket.

Hvis hovedet sætter sig fast mere gradvist, vil du sjældent opleve en lettelse opadtil. Omvendt kan du måske mærke, at livmoderen begynder at fylde i bækkenet. Flere siger, at de føler, de “går rundt med en bold mellem benene”. De kan fornemme hovedet, når de cykler eller sidder på en bestemt måde. Det betyder ikke, at hovedet står lige indenfor, men det betyder, at det trykker på nerver, blodårer og muskler på en anden måde.

Hvis du har haft ondt i bækkenet, kan du opleve at få det bedre. Ganske enkelt fordi hovedet stabiliserer knoglerne, når det glider lidt ned i bækkenet. Hovedet skal ikke sætte sig fast i denne uge, men det kan ske fra nu af. Hos andre vil det stå bevægeligt, indtil der kommer veer, eller vandet går. Det er helt normalt.

Hvis du har født før, sætter hovedet sig sikkert fast senere. Det skyldes, at du sandsynligvis har knap så stramme mavemuskler, og at barnet ikke “puttes” så hurtigt ned i bækkenet.

Barnet
Barnet vil være smurt ind i fosterfedt, hvis det fødes denne uge. Fedtet beskytter barnets hud mod fostervand. Jo tættere på terminen, jo mere trænger det ind i huden. Hvis barnet fødes i 40. uge, vil der ofte kun være fosterfedt tilbage i hudfolderne, dvs. i lysken, under armene og hagen. Og hvis barnet fødes uge 41 eller 42, er alt fosterfedtet trængt ind, og huden er meget tør.

De fleste vender rigtigt
Til terminen vil 96 % af alle børn ligge i en hovedstilling, dvs. klar til at blive født med hovedet først. Ca. 4 % ligger med bagdelen ned mod livmodermunden.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vokser barnet til ca. 45 centimeter og til en vægt på knap 2750 gram. Barnets hoved vil måle ca. 8,8 centimeter i diameter.