Gravid uge 38

Gravid dag for dag
Gravid 38. UGE 37+0 — 37+6

Kvinden
Som regel skal du til undersøgelse hos jordemoderen i denne uge. Mange af generne, du havde i starten, kan nu komme igen. Især kvalmen, utilpasheden og trætheden. Kvalmen kommer ikke som tidligt i graviditeten på grund af hormonpåvirkninger, men fordi livmoderen nu står så højt i bughulen, at den trykker på mavesækken. Der er ikke plads til de store måltider, og hvis du spiser for meget eller for fed og krydret mad, kan du få sure opstød eller ligefrem kaste op.

Spis lidt, men godt, og når du har appetit. Trætheden kan komme igen, fordi du ganske enkelt har meget at bære rundt på, og fysisk har du brug for hvile. Barnets hoved trykker ned i bækkenet, og du er måske på toilettet fem gange i løbet af en nat.

Prøv at lade være med at drikke te eller andet sent om aftenen. Det kan begrænse antallet af tisseture lidt. I starten af din orlov havde du måske meget energi og nød at lave en masse. Nu går tiden med at ligge på sofaen og planlægge det, der skulle laves.

Måske ligger du bare og får læst den bog, du har længtes efter i måneder. Nyd det! Omvendt kan det tænkes, at energien vokser, og du har lyst til at lave en hel masse ting. Lav alt, hvad du orker, men husk, hvor vigtigt det er at være udhvilet, hvis fødslen pludselig går i gang.

Husk at hvile. Din krop har brug for aflastning under graviditeten. Og hvis veerne nu skulle starte sent om aftenen, er det godt ikke at være for udmattet.

Barnet
Barnets knogler er fuldt udviklede nu. Dog er hovedets knogler fortsat ikke sammenvoksede, men kan forskydes lidt i forhold til hinanden.

Under fødslen formes barnets hoved efter bækkenet og den øvrige fødevej. Når barnet er født, kan du se og mærke, hvordan knoglerne i hovedbunden er forskudt i forhold til hinanden.

Hovedet er meget aflangt lige efter fødslen, men i løbet af få timer retter det sig ud og bliver mere rundt. Sammenføjningerne i hovedbunden vokser ikke sammen med det samme, men fortsætter med at vokse i takt med hovedet og hjernen. Det er først løbet af teenageårene, at sammenføjningerne lukker sig helt.

Født til tiden
Hvis barnet fødes i 38. uge, vil det blive betragtet som født til tiden. En normal fødsel til tiden kan ske 3 uger før terminsdatoen og 2 uger efter. Med andre ord fra fulde 37 uger til og med fulde 42 uger (eller fra 37+0 til 42+0). Mere end 90 % af alle børn fødes i denne periode.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 48 centimeter og vil veje knap 3150 gram. Barnets hoved vil måle ca. 9,1 centimeter i diameter.