Gravid uge 39

Graviditeten uge for uge
Gravid 39. UGE 38+0 – 38+6

Kvinden
Det er forskelligt fra sted til sted, om der er en jordemoderundersøgelse hver eller hver anden uge i den sidste tid.

Du er måske på vej ind i “det grå land”. En tid, hvor du ikke bare er almindelig gravid, men du er heller ikke rigtigt i fødsel endnu. Plukkeveerne tager til, og gang på gang tænker du: “Mon det er nu?” Du vågner mange gange om natten, og tankerne arbejder. Du har ikke lyst til at tage for langt væk hjemmefra. Ventetiden kan nu føles som et stort vakuum, og ingen kan svare på, hvor længe du skal vente.

Selv om du har hørt fra mange sider, at sandsynligheden for at gå over tiden er stor, især hvis du er førstegangsfødende, så kunne det jo være, at ikke gjaldt for dig. Nogen skal jo føde til tiden.

Måske mærker du intet, du har faktisk aldrig haft det bedre og føler, at du kunne gå rundt og være gravid i måneder endnu. Så nyd, at du har det godt.

Så er der alle mulighederne midtimellern. Under alle omstændigheder må du bare vente og se, hvad der sker. Jordemoderen vil i langt de fleste tilfælde holde fast i, at det er normalt, uanset hvad du siger. Og så længe du mærker dit barn bevæge sig flere gange hver dag, er der ingen grund til hastværk.

Vægtstigning
Måske har du i slutningen af graviditeten taget yderligere ca. 6 kilo på, så din samlede vægtstigning er på 10-15 kilo. Men hvis du fra starten var meget slank, har du måske taget 20 kilo på, uden at det virker som for meget. Og omvendt, hvis “depoterne” var anlagt, har du måske i alt kun taget 4-6 kilo på. Begge dele er normalt.

Barnet
Bevægelserne er glidende eller rullende nu og lang-sommere og kraftigere end i starten. Pladsen er trang. Selv om hovedet har sat sig fast i bækkenet, kan det godt bevæge sig lidt og dermed trykke ned i skeden på nerver og muskler. Det kan føles som små jag eller stikken ned i skeden.

Moderkagen arbejder for fuldt tryk. Barnet er stort og har brug for meget næring. I alt er der omkring 1,5 til 2 deciliter blod i moderkagen, og det blod udskiftes ca. hvert 20. sekund.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 50 centimeter og veje knap 3350 gram. Barnets hoved når ca. 9,2 centimeter i diameter.