Gravid uge 40

Gravid dag for dag
Gravid 40. UGE 39+0 – 39+6

Kvinden
Ofte er der en jordemoderundersøgelse i denne uge. Når ugen er omme, er du ved din terminsdag, og du tænker sikkert: “Det sker i dag!”

Selv om du med fornuften ved, at der nemt kan gå 14 dage endnu, er der alligevel magi over terminen. Nu er du ved målet. Nu er du nået den dag, du fik sat for mange måneder siden i et andet liv, som synes så langt væk! Måske siger din mand om morgenen, halvt i alvor, halvt i sjov, at du kan ringe kl. 14.00; så er han klar.

Mange kvinder siger helt tidligt i graviditeten, at de slet ikke kan forestille sig, at den dag kommer, hvor de skal føde. Men når terminen nærmer sig, siger lige så mange: “Nu er jeg klar!” Og de mener ikke kun fysisk klar. Nu er de psykisk modne til at føde.

Hvis du har skrevet en dagbog gennem din graviditet, så prøv at læse tilbage på dine tanker og nyd, hvor langt du er kommet. Alle overvejelserne er gjort, alt, der kan læses, er læst, og nu venter du bare.

Barnet
Barnets hoved er forholdsvis højt og svarer til 1/4 af hele barnets længde. Ved en voksen svarer hovedet kun til 1/8 af hele kroppens længde.

Moderkagen vejer ved fødslen ca. 1/5 til 1/6-del af barnets vægt, oftest mellem 500 og 800 gram. Den har en tykkelse på 2-3 centimeter, og bredt ud er den på størrelse med en stor hånd. På den side, der har siddet fast til livmoderen, ses en ujævn overflade, der er delt op i 15-20 forhøjninger, som kaldes cotyledoner.

På den modsatte side, der har vendt mod barnet, ses adskillige tykke, forgrenede blodårer, som samles, hvor navlesnoren udgår. Hvis moderkagen løftes op, og navlesnoren hænger nedad, vil navlesnoren ligne stammen på et træ, mens blodårerne danner grenene i trætoppen. Det kaldes livets træ. Ikke to livstræer er ens, de er unikke ligesom barnets fingeraftryk.

De to fosterhinder, der har ligget omkring barnet, kan adskilles, så man kan se, at der har været to. De kaldes henholdsvis amnionhinden og chorionhinden. Mængden af fostervand er forskellig. Alt mellem 0,5 og 1,5 liter er normalt.

Når barnet er født, kan I se den hule, hvori det har ligget. Bed jordemoderen om at vise jer moderkagens forskellige sider og dele.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vokser barnet til ca. 51 centimeter og vil veje knap 3550 gram. Barnets hoved vil måle ca. 9,4 centimeter i diameter.