Gravid uge 41

Graviditet uge for uge
Gravid 41. UGE = 40+0 – 40+6

Kvinden
Mange steder vil kvinden komme til jordemoderundersøgelse i denne uge. Når du passerer terminsdagen, siger man, at du er gået over tiden. Men egentlig er det et forkert udtryk, da det regnes for at være normalt at føde i uge 41 og 42.

Nervøsiteten kan komme igen. Den sikkerhed og tillid, du følte omkring terminen, kan glide lidt i bag-grunden. Du forsikrer dig selv om, at alt er i orden, men nu må fødslen gerne gå i gang!

Telefonen begynder at kime, og standardspørgsmålet lyder: “Nå, er der sket noget?” Eller: “Nå, er du der endnu?” Venner og familie ringer i bedste mening og tænker ikke over, at de måske er nummer fem, der ringer den dag.

Når du er indlagt på selve fødegangen er det sådan, at når nogen ringer og spørger efter dig, må jordemoderen ikke oplyse, at du er indlagt, da hun har tavshedspligt. Oftest vil hun bede personen vente, “mens hun undersøger sagen” Så går hun ind på stuen og spørger dig, om hun må oplyse noget. Din mand kan evt. komme til telefonen og tale med den pårørende.

Det er utroligt at tænke på, hvor meget livmoderen har udvidet sig. En ikke-gravid livmoder kan i størrelse sammenlignes med en lille pære. Ved terminen er livmoderen blevet til en meget stor, oppustet ballon. Den indeholder måske 3-4 kilo barn plus det løse: moderkage og fostervand. For ikke at tale om, at livmoderen er vokset i sig selv. Muskelcellerne er vokset i længde, og der er dannet nye. Vægten er steget fra 50-100 gram til 1 kilo.

Barnet
Som regel er barnets bevægelser og liv i livmoderen fuldstændig uændret, og barnet er ganske upåvirket af, at du går over tiden. På trods af at pladsen nu er trang, er dets spark eller bevægelser lige kraftige, og barnet trykker stadig op under ribbenene og ned skeden.

Barnet har det glimrende og afventer stille og roligt fødslen.

De fleste føder sent første gang
Flere førstegangs- end flergangsfødende føder efter terminsdatoen, formentlig fordi kroppen har brug for at modne lidt mere første gang. Omkring 5 % af alle børn fødes ved eller efter fulde 42 uger. Dette afhænger dog af hvor præcis terminen er fastsat. Hvis terminen er beregnet meget præcis, ved en tidlig ultralyds scanning, menes tallet at være 2-4 %.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge når barnet en længde af ca. 52 centimeter og vil veje knap 3750 gram. Barnets hoved vil måle ca. 9,5 centimeter i diameter.