Gravid uge 42

Graviditeten dag for dag
Gravid 42. UGE – 41+0 – 41+6

Kvinden
Utålmodigheden vokser, for “det kan da ikke passe…” Jo! Det er fortsat normalt at føde i uge 42. Det er forskelligt fra fødested til fødested, hvordan den gravide undersøges, når hun går over tiden. En del steder vil tilbyde et eller to jordemoder- eller lægebesøg. Du vil evt. blive anbefalet at få undersøgt barnets hjertelyd med en CTG.

Det er vigtigt, at du lægger mærke til, om barnet bevæger sig, som det plejer. Hvis det bliver mere stille, skal du reagere og kontakte dit fødested. Det kan være tegn på, at barnet trænger til at komme ud.

Hvordan kvinder, der ikke har født efter fulde 42 uger, behandles, er forskelligt. Mange steder tilbydes kvinden at få fødslen sat i gang, så hun har født inden udgangen af 42. uge.

Barnet
Fosterfedtet er nu trukket helt ind i huden. I dagene efter fødslen kan huden på et så sent født barn skalle af, fordi den ikke har været beskyttet af fosterfedt de sidste dage inden fødslen. Men indenunder vil en ny, fin hud komme til syne. Giv evt. barnet et bad med lidt olie i vandet.

Et barn, der fødes på dette tidspunkt, kan være ekstra sultent og have brug for at spise meget ofte. Følg dets signaler, og lad det spise så ofte, det vil; så vil barnet hurtigt tage på igen.

I ganske få tilfælde kan barnet have tabt sig meget i den sidste del af fosterlivet, fordi moderkagen ikke fungerer optimalt længere. Det er netop for at finde disse få børn, at man holder ekstra øje med gravide denne tid.

Barnets størrelse
I løbet af denne uge vil barnet vokse til ca. 54 centimeter og veje knap 3900 gram. Barnets hoved vil måle ca. 9,7 centimeter i diameter.

Endelig! Ni måneders ventetid eller mere er ovre: Barnet er født!